Nätaggregaten i Corsairs RMI-serie har imponerat, men denna gång bekantar vi oss med RMX: en lillebror utan digital övervakning men med samma stabilitet och lägre pris.

Toppklass
Toppklass

Efter mycket god kritik för den välpresterande RMI-serien av digitala nätaggregat hoppas Corsair fånga en bredare massa med en något billigare variant. Något som var utmärkande för RMI-serien var den digitala spänningsövervakningen men även den exceptionellt låga rippelnivån. För dem som inte tillhör den grupp entusiaster som verkligen har nytta av spänningsövervakning kan det dock vara mer intressant med ett billigare nätaggregat.

Fullt modulär design

Det var 750-wattsmodellen, RM750x, som hamnade på testbänken. Effektfördelningen är identisk med RM750i; av de totalt 62,5 ampere som finns tillgängliga på 12-voltslinan kan 25 ampere fördelas till 3,3 volt, 25 ampere till 5 volt, 0,8 ampere till -12 volt och 3 ampere till 5VSB-linan.

Som ett traditionellt ATX-nätaggregat har RM750x en höjd på 86 millimeter och en bredd på 150 millimeter. Detta medan längden är identisk med RM750i, nämligen 180 millimeter. Det bör med andra ord inte vara några problem att få plats med aggregatet i merparten av alla torn- eller kubchassin.

Nätaggregatet är helt modulärt. Samtliga kablar, inklusive 24- och 8-pinskablarna, kan kopplas bort. Kablarna levereras i en nylonväska som du sedan kan använda för att förvara de kablar du inte använder. Det som medföljer är en ATX-strömkabel, en 8-pins processorströmkabel, två Molex-kablar med fyra kontakter styck, tre SATA-kablar med två kontakter styck, två PCI Express-strömkablar med dubbla 8-pinskontakter samt en floppyadapter.

Imponerande stabilitet

Nätaggregatet testades genom att simulera olika laster på dess spänningslinor med hjälp av en dedikerad belastningstestare från Sunmoon. På så sätt kan vi dra specifika strömvärden från alla linorna och belasta hela aggregatet med 10, 25, 50, 75 respektive 100 procent.

Första testet var att undersöka effektiviteten vid 50 procents belastning. Detta genom att dra halva kapaciteten från aggregatet och jämföra med hur mycket som faktiskt drogs från vägguttaget. Resultatet blev 90,8 procents effektivitet. Det är 0,8 procentenheter lägre än RM850i och 0,5 procentenheter lägre än Cooler Master V750. När vi ökar till full belastning sjunker effektiviteten till 88,8 procent (bland annat på grund av värmeförluster). Ett resultat som är identiskt med den lite dyrare RM850i och 0,7 procentenheter lägre än Cooler Master V750. Effektiviteten ligger dock helt i linje med vad vi förväntar oss av ett modernt 80 Plus Gold-certifierat aggregat.

När vi sedan granskar rippelvärdena med hjälp av ett digitalt oscilloskop står det klart att RMX-serien har fått samma imponerande stabilitet som den mer påkostade RMI-serien. Under full belastning uppmättes ett maximalt rippel på åtta millivolt på 12-voltslinan. Det är ett klassledande lågt värde som sopar banan med all konkurrens på marknaden i nuläget. Som jämförelse uppmättes 22 millivolt, alltså mer än det dubbla, från Cooler Master V750.

Likt RMI- och HXI-serierna har hela RMX-serien semipassiv drift. Det innebär att fläkten börjar snurra först vid tung belastning. Nätaggregatet är tyst och i vårt fall även helt fritt från spoltjut. En takometer visade på en maximal fläkthastighet om 931 varv per minut vid full belastning, samt en utblåstemperatur som var 20 grader högre än rumstemperaturen.

Samma prestanda – lägre pris

Som utlovat levererar Corsair RM750x samma prestanda som sina mer påkostade syskon samt närmast häpnadsväckande låga rippelvärden. Sju års garanti, semipassiv drift och helt modulär design ger ytterligare mervärde. När allt läggs samman ringar det in RMX-serien som en av de absolut vassaste serierna i den övre mellanklassen.

Prislappen ligger i skrivande stund på 1 200 kronor för RM750x, cirka 300 kronor billigare än RM750i. Det finns konkurrerande modeller som ger fler watt per krona, men för dem som prioriterar stabilitet är RMX-serien det kanske mest attraktiva alternativet på marknaden.

Carl Holmberg

Corsair RM750x 750 W
6 / 6 Betyg
För
Helt modulärt. Semipassivt. Klassledande stabilitet. Sju års garanti.
Emot
Det finns billigare modeller med samma effekt.
Rekommenderas till

Ett nätaggregat för dem som vill ha maximal stabilitet.

Specifikationer Tillverkare: Corsair och CWT, www.corsair.com.com - Cirkapris: 1 190 kr inkl. moms, 950 kr exkl. moms - Kapacitet: 750 W - Mått: 180 x 150 x 86 mm - Modulärt: Helt modulärt - 80 Plus-certifiering: Gold

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här