Fråga

Datorn har blivit infekterad av ett ”webbsöksvirus” vid namn chromesearch.win. Det gör att Google Chrome spärras från att välja sökmotor. Jag blir hela tiden omdirigerad till en sida som ”viruset” bestämmer. Ibland blir det rätt, men inte alltid. Till min fråga: Hur blir man av med en sådan inkräktare?

Jag har prövat att rensa registret med Wise Registry Cleaner, skannat med Malwarebytes samt Norton antivirus. Inget hjälper.

Mats Vikard

Svar

Chrome Search Win är en så kallad webbläsarkapare som ofta slinker med vid installation av annan nedladdad gratismjukvara.

Först måste du avinstallera programmet – du bör hitta det i Windows vanliga avinstallation. Kör sedan programmet Adwcleaner (numera köpt av Malwarebytes), som brukar kunna ta bort sådana här företeelser: www.malwarebytes.com/adwcleaner.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här