Asus Vivomini UN65H är en tyst och kompakt dator med utmärkt prestanda för sin storlek. Den kan fungera som kontorsdator, som del i ett underhållningssystem och för mycket annat.

Under de senaste åren har minisystem och kompakta system blivit allt vanligare. Detta med prestanda som vi i vanliga fall kan finna i avsevärt större system. Ett av de företag som tidigt valde att satsa på detta spår var Asus. De har under årens lopp presenterat allt intressantare lösningar.

Denna gång har vi testat Vivomini UN65H, ett system som baseras på en Intel Core-processor av sjätte generationen. Ett syfte med testet var att se vad en sådan här kompakt dator faktiskt kan klara i belastningsväg.

 

Stilren design

Datorn är midnattsblå och har mjukt rundade hörn, medan kanterna är svagt vinklade inåt. De yttre måtten är 131 x 131 x 52 millimeter och UN65H väger bara 700 gram.

Enheten finns i flera olika konfigurationer men vårt exemplar hade en Intel i3-6100U och fyra gigabyte DDR3L-minne. Dessa fyra gigabyte var placerade i en av de två SO-DIMM-socklarna. Som mest stöds 16 gigabyte.

För lagring finner vi en smart kombinationslösning. Den består av en M.2-baserad SSD på 128 gigabyte som systemenhet (Windows 10) och en hårddisk på 2,5 tum som rymmer en terabyte.

Grafiken får sin kraft av Intels HD-520-krets. Denna räcker för att driva multipla skärmar i upp till UHD-upplösning.

Ett kombinerat kort ger stöd för trådlös överföring av AC-standard och Bluetooth version 4.0. Förvisso sitter antennerna inne i chassit, men den trådlösa överföringen presterade ändå bra. Överföringshastigheterna var höga och jämna.

På framsidan av chassit sitter en strömbrytare och på den högra sidan finns ett Kensingtonlås. På den vänstra sidan hittar du dubbla USB 3.0-anslutningar med stöd för BC1.2. Där finns också en 4 i 1-kortläsare. Den senare håller en jämn, hög överföringshastighet med i genomsnitt 94,3 megabit per sekund i läsprestanda respektive 84,6 megabit per sekund i skrivprestanda. Fler anslutningar finns på baksidan. Där sitter dubbla USB 3.0-portar, en RJ45-anslutning och en port vardera för HDMI och Displayport.

För ljud finns en kombinerad 3,5 millimeters anslutning för mikrofon och hörlurar.

En tystgående fläkt kompletterar den passiva kylningen. Enheten är sval och tyst även under hård belastning, där ljudnivån hålls under 27 decibel.

Till detta medföljer även en VESA-monteringssats som gör det möjligt att placera enheten bakom en bildskärm eller TV.

 

Fungerar fint till det mesta

Snygg design och låg ljudnivå innebär att datorn kan användas i de flesta miljöer. Den kan antingen placeras synligt eller bakom en skärm för att spara utrymme.

Börjar vi med att granska enheten som underhållningsplattform, så är modellen i det närmaste perfekt för detta ändamål. Dock med ett litet undantag. Du bör växla upp till minst åtta gigabyte internminne om du planerar att använda den till 4k-underhållning. Förutom detta finns inget att anmärka på. SSD-enheten är snabb nog för att både spela upp och spela in material. När det kommer till ljudåtergivningen skickar Asus, som alltid, med flera bra program för att anpassa och optimera ljudbilden.

Går vi vidare till kontorsrelaterat arbete får du prestanda som både räcker och blir över. Däremot vore det trevligt med lite mer internminne om du även handskas med aningen mer avancerad bildhantering.

De som frekvent redigerar bilder borde kanske överväga i5- eller i7-modellerna. Det är dock extremt enkelt att byta eller uppgradera komponenter som internminne och lagring. Du lossar bara fyra skruvar som är dolda under gummifötterna, och hela processen tar maximalt fem minuter även för en ovan användare.

 

Det enda område där datorn trillar bakom är som spelplattform för mer krävande spel.

 

Fortsätter vi till någon form av vardaglig användning glänser datorn. Låg energiförbrukning i kombination med strömsparfunktionerna i Windows 10 innebär att datorn kan vara ständigt tillgänglig. Koppla in den till en TV och ni har en suverän lösning för underhållning, videokonferenser, kontroll av e-post och webbsurfning – allt utan att behöva starta en mer kraftfull arbetsdator.

Det enda område där datorn trillar bakom är som spelplattform för mer krävande spel, men detta är heller inte tanken med denna dator.

För att göra en kort sammanfattning är Vivomini UN65H en riktigt bra enhet för sitt ändamål. Den enda tydliga nackdelen är att du direkt bör uppgradera internminnet. Se till att få dubbla moduler om vardera fyra gigabyte på plats, så får du dubbla minneskanaler och bättre prestanda.

Test: Asus Vivomini UN65H
5 / 6 Betyg
För
Liten och snygg med kraft att ersätta fullstora enheter inom flera områden. Strömsnål och lätt att uppgradera.
Emot
Lite snålt med internminne. En aning långsam hårddisk (för att hålla ned värmeutvecklingen).
Rekommenderas till
Som kontorsdator eller kombinerad underhållningsplattform/familjedator kopplad till en TV.

Tillverkare: Asus, www.asus.se

Cirkapris: 3 895 kr inkl. moms, 3 116 kr exkl. moms

RAM: 4 GB

Lagring: 128 GB SSD + 1 TB HDD

Trådlöst: AC +  Bluetooth v4

USB 3: 4 st

Vikt: 0,7 kg

Mått: 131 x 131 x 52 mm

Föregående artikelWebbläsare i XP
Nästa artikelProgramtips: Rawcopy 1.0.0.16
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här