Utmarkelse toppklass webbHär har ni den kanske ultimata kontors- och mötesrumsdatorn, som även fungerar bra i vardagsrummet.

De flesta minidatorer är väldigt lika, med några få undantag. Detta vill HP ändra på med nya Elite Slice, som är en modulbyggd minidator. Du kan alltså bestämma vilka funktioner som just du eller ditt företag behöver.

Nydanande design

HP Elite Slice är en slimmad dator med rundade former. Den mäter 16,5 centimeter i längd och bredd, tjockleken är 3,5 centimeter. Fronten och höger sida är helt rena, medan det på vänster sida finns en USB Typ-C-anslutning och en kombinerad hörlursutgång/mikrofoningång. På baksidan finns två stycken USB Typ-A-portar och ytterligare en för USB Typ-C. Där hittar du även anslutningar för Displayport och HDMI samt en nätverksport. Dessvärre är det även på baksidan som du hittar strömknappen, vilket gör den en smula svåråtkomlig. På den främre delen av ovansidan finns även fem touchknappar för direkthantering av till exempel Skype-samtal.

Ett så slimmat hölje ställer krav på ett väl avvägt inre. Detta för att kunna leverera tillräcklig prestanda men även för att värmeutveckling och ljudnivå inte ska sticka iväg. Datorn vi testade hade en Intel Vpro Core i5-6500T-processor med fyra kärnor på 2,5 gigahertz (boost på upp till 3,1 gigahertz) samt sex megabyte cache. Processorn innebär att vi även får Intels HD 530-grafik med stöd för upp till tre bildskärmar i upp till 4k. Den har även åtta gigabyte DDR4-2133-minne i form av en SO-DIMM. Enheten har dock två minnesplatser och du kan enkelt uppgradera själv till två moduler om 16 gigabyte.

En TLC-baserad SSD på 256 gigabyte står för lagringen. Den använder tyvärr inte PCIE-baserad M.2, vilket hade kunnat ge bättre prestanda. Däremot finns här två stycken M.2-platser, vilka kräver lite mer arbete för att kommas åt. Den ena är upptagen av en WLAN-modul (Intel 8260 802.11ac med Bluetooth) men den andra går att använda.

Extra moduler

Den som gör Elite Slice extra intressant är att vi kan bygga ut enheten med moduler. Dessa har samma form som basenheten och fästs med fyra snäppfästen. I samma stund som de kopplas samman länkas de via en USB-variant. När detta skrivs finns en ljudmodul som, förutom att ge ett riktigt bra 360 graders stereoljud från Bang & Olufsen, gör Elite Slice till en avancerad högtalartelefon. Det finns även en ODD-modul och en VESA-platta för enkel montering av enheten. Framöver kommer även basenheten att lanseras med ett trådlöst laddningshölje. Detta kommer däremot inte att vara en modul, utan måste beställas från start.

Prestanda och användning

För att utvärdera datorns prestanda fick den genomgå vår serie av benchmarks. När den utsattes för 3DMark Cloud Gate kom den upp i 6 023 poäng, och den presterade 84 883 poäng i 3DMark. Lagringsenheten utvärderades med HD Tune, vilket gav en sekventiell skrivhastighet på 302 megabyte per sekund medan läsprestandan stannade på klart godkända 456 megabyte per sekund. Till sist körde vi Cinebench R 11.5 och multitrådsanvändning, där vi nådde upp till 5,12. Detta ger en ganska tydlig bild av enheten, och faktiskt stämmer den bilden även med hur vi själva upplevde den. Det är inga extremresultat åt något håll, men det råder inget tvivel om att datorn har prestanda så att det räcker och blir över till alla former av kontors- och mötesrumsarbete. För vår del kan vi även tänka oss datorn som ett nav i ett modernt hem, kopplad till en projektor eller stor TV. Kompletterar du med ljudmodulen eller ett par högtalare anslutna via Bluetooth har du en riktigt bra underhållningslösning.

När vi ändå är inne på berömmet vill vi även utdela ett extra pluspoäng för det trådlösa gränssnittet. Det gav jämn och hög överföringshastighet. Likaså gav det förvånansvärt bra täckning även över lite större avstånd.

Finns det då inga nackdelar? Det beror på behoven, för vår del skulle vi rekommendera att själv uppgradera intern minnet. Kanske inte så mycket för att egentligen öka mängden internminne, utan mer för att dra nytta av de dubbla kanalerna. Den högre minnesbandbredd som detta medför gynnar framför allt grafiken som delar detta minne.

Sammantaget är vi imponerade av HP Elite Slice, och den får utmärkelsen Toppklass. Förhoppningsvis får vi även se varianter med de senaste processorerna från Intel, eller varför inte ett alternativ med en AMD-processor?

Av Patrik Wahlqvist

Test: HP Elite Slice
6 / 6 Betyg
För
Snygg design, tyst, smart modullösning, bra prestanda för formatet och bra trådlös prestanda.
Emot
Har bara en minnesmodul som standard. Lagringslösningen kunde ha varit ansluten till snabbare gränssnitt.
Rekommenderas till
En liten och anpassningsbar dator för såväl mötesrum och skrivbord som vardagsrum.

Tillverkare: HP, www.hp.com

Cirkapris: 10 590 kr inkl. moms, 8 474 kr exkl. moms

CPU: Intel Core i5-6500T

Internminne: 8 GB DDR4-2133 SDRAM

Lagring: 256 GB SATA TLC SSD

Grafik: Intel HD Graphics 530

Mått: 16,5 x 3,5 x 16,5 cm

Vikt: 1,1 kg

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här