Fråga

Jag försökte byta ut hårddisken mot en SSD i min Acer Ferrari One. Den går på Windows 10. Jag använde Macrium Reflect Free för att klona disken med USB-sladd till SSD:n.

Kloningen gick bra enligt vad jag kunde se på informationen från programmet. Jag kunde starta datorn som vanligt med hårddisken efter kloningen. Sedan gjorde jag bytet och då kunde den inte starta från SSD:n.

I BIOS setup finns SSD:n, en Kingston 120 gigabyte. Men nu kommer det värsta: jag sätter tillbaka hårddisken och nu kan inte datorn starta från den heller. Windows säger att den har stött på stopcode och att den inte hittar boot sector. Hur har detta kunnat inträffa? Vad gör jag?

Torbjörn Wikström

Svar

En disk som klonats korrekt är det normalt inga problem att starta med. Använde du valet ”Clone this disk” när du gjorde kopieringen? Då följer bootsektorn och Windows systempartition med och de är nödvändiga för starten. Har du däremot bara klonat C-partitionen saknas dessa viktiga data och det går inte att starta Windows med disken.

Vad som har hänt med din hårddisk kan jag inte svara på. Har du gjort något mer med den än att bara kopiera den?

Enklaste sättet att lösa ditt problem är nog att reparera Windowsinstallationen på din SSD. Ladda ned Microsofts verktyg för att skapa en installationsenhet här: http://korturl.com/w10se och använd det för att göra en startbar USB-enhet med Windows 10.

Starta datorn från USB-minnet och välj att reparera på första skärmen. Välj därefter Felsök och sedan ”Avancerade alternativ”. Du kan nu prova att köra Startreparation.

Troligtvis fungerar dock inte detta. Välj då Kommandotolken i stället. Använd sedan kommandona

bootrec /fixmbr

och

bootrec /fixboot

Efter omstart bör Windows sedan fungera.

7 KOMMENTARER

 1. Tack för svar! Ja, jag valde ”Clone this disk”. Nej, jag har inte gjort något annat än kopierat den. När jag sedan läste på Macriums supportforum såg jag dessa Windowskommandon du rekommenderar men då hade jag redan låtit Windows göra en ominstallation på hårddisken (behålla personliga filer). Eftersom det inte var min huvuddator så var det inte så många program jag behövde installera om. Men nu har jag alltså inte SSD:n på datorn. Jag anslöt SSD:n med kloningssladden på min huvuddator och då ville Windows reparera den och det gjorde jag. Tror du att jag skulle kunna sätta in den i datorn som jag tänkt, eller kan det vara något fel på den ändå?

  • Jag tycker att du kan prova att sätta den i datorn. Startar den inte kan du göra en likadan ominstallation som du redan gjort på hårddisken, alternativt prova den reparation jag rekommenderar.

 2. Hej, själv hoppas jag att Torbjörn W skriver hur det gick sen. (har tänkt att uppdatera min Speldator till SSD)
  Mvh Daniel Svensson

 3. Macrium Reflect free kan inte skapa en klon. Det kan bara betalvarianten. Kommandot accepteras i free-upplagan, men resultatet blir dessvärre till slut en vanlig back-up-fil, alltså inte en direkt spegling. Mycket förrädiskt. Jag har gått på det själv.

  På SSD:n bör det ju nu åtminstone ligga en riktig backupfil. Det bästa vore att flytta över den till en annan enhet, använda den startskiva eller -USB, som frågeställaren förhoppningsvis inte hoppade över att skapa, och sedan packa upp backup-filen till SSD:n. Då spinner nog datorn igång igen. 🙂

  • Det verkar tyvärr som om du har rätt, i alla fall delvis. Jag provade just att klona min systemdisk till en USB-disk. Det som skapas är inte en backup, utan en regelrätt avbild där både den primära partitionen och återställningspartitionen finns med. Däremot kan jag inte hitta någon startinformation. Jag kan dock inte verifiera detta, eftersom Windows aldrig startar från externa enheter.

   Med en sådan avbild borde det emellertid gå alldeles utmärkt att reparera startinformationen med någon av de metoder jag föreslagit. Eller med ett program som Easy BCD (http://neosmart.net/EasyBCD) eller Bootit Bare Metal (http://www.datormagazin.se/2015/programtips-bootit-bare-metal-1-31e/).

   Ett alternativ är att använda någon annan kloningsmjukvara, exempelvis Eaesus Partition Master Free (http://www.partition-tool.com/download.htm).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här