Fråga

Jag byggde nyligen en ny dator och skaffade Soundblaster Z för att få riktigt bra ljud. Jag köpte också Windows 10 för att ha det senaste i burken. Nu är det så att slumpvis efter att datorn varit avstängd och jag startar den igen har Windows ”tappat bort” mitt ljudkort.

Det enda sättet att få tillbaka det är att installera om drivrutinerna. Först misstänkte jag att det var Windows automatiska uppdateringar som ställde till det, men jag är osäker eftersom det händer flera gånger i veckan. Första gången det hände fick Windows för sig att jag hade ett Recon 3D PCI ljudkort och körde de drivrutinerna vilket i och för sig fungerade ljudmässigt, men användarpanelen för SBZ (Soundblaster Z) gick inte att använda då.

Jag avinstallerade då Windows drivrutiner för Recon och ominstallerade SBZ och det fungerade ett par dagar. Nästa gång tyckte Windows att jag hade ett 2HD-ljudkort och efter en ominstallation av SBZ fungerade det ett tag till tills Windows ansåg att det var bäst att köra ut ljudet på min LG-TV.

Jag har kontaktat Creative och fått några dåliga svar som har med Windows uppdateringar att göra, men eftersom jag har Home-versionen kan jag inte bestämma ett dugg över uppdateringarna och hur de installeras.

Jag har kontaktat Microsoft, men döm om min förvåning, de svarade inte alls. Det är trist eftersom ljudet är strålande, men allt krångel gör att jag antingen får testa att nedgradera mitt operativsystem eller byta ljudkort.

Jag har naturligtvis googlat och sett att många har samma problem, men ingen har hittat någon lösning som fungerar. Alla drivrutiner är de senaste i Windows10 Fall Creators Update (krånglet fanns även innan uppdateringen), senaste BIOS från Gigabyte och drivrutiner från Creative och så vidare.

Per Hultgren

Svar

Även jag tror att det är uppdatering av drivrutiner som spökar. Windows 10 uppdaterar ju även dessa automatiskt, vilket tidigare versioner inte gjorde. Du skulle kunna prova att blockera de uppdateringar som ställer till besvär för dig.

Börja med att avinstallera alla felaktiga ljudkortsdrivrutiner och installera Soundblasters riktiga, så att allt fungerar som de ska. Hämta och kör sedan felsökaren ”Show or hide updates” här: http://download.microsoft.com/download/f/2/2/f22d5fdb-59cd-4275-8c95-1be17bf70b21/wushowhide.diagcab. Sök igenom och välj sedan ”Hide updates” Bocka för de uppdateringar du vill gömma.

Du kan också prova att stoppa alla drivrutinsuppdateringar via systemregistret. Starta Registereditorn. Leta rätt på värdet SearchOrderConfig i nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\DriverSearching och ändra det från 1 till 0.

Observera att du fortsättningsvis måste uppdatera alla drivrutiner själv.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här