Fråga

Jag har Windows 10 med alla uppdateringar i en Lenovo Ideapad 700. För en månad sedan upptäckte jag att det fanns tre programkataloger under C:\, nämligen Program files, Program files (x86) och den nya katalogen Program, vars innehåll förefaller vara identiskt med innehållet i Program files. Jag verkar ha fått en extra programmapp.

Jag har bytt namn på den katalogen till Old program och det verkar inte bli någon skillnad. Allt fungerar utan problem. Vad har hänt och går det att radera den nya katalogen?

Sören Nylén

Svar

Programmapparnas namn varierar lite beroende på Windows språkversion. I grunden heter de Program files, som är för 64-bitsprogram, och Program files (x86), som är för 32-bitsprogram. I lokaliserade varianter har de dock ofta ett alias, som i Sverige, där de ibland kan visas som Program och Program (x86).

Jag vet inte exakt vad som hänt hos dig, men jag skulle gissa på att det är något program du installerat som ställt till det. Det kan vara så att den nya mappen Program är en virtuell mapp som i själva verket pekar på Program files. Du kan ju kontrollera om den har något verkligt innehåll.

Eftersom ett namnbyte inte hade någon effekt borde du kunna prova att radera den. Den riktiga mappen går inte att ta bort. En annan variant är att göra en systemåterställning till ett datum innan fenomenet uppträdde.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här