Fråga

Jag kan inte få kontakt med min router via 192.168.1.1 längre, varken med kabel eller trådlöst. Jag har även provat ”utifrån” med extern IP. jag har provat att stänga av brandvägg, VPN, etcetera, men bara ”Anslutningen misslyckades … ”.

Det enda jag inte provat är att återställa med Reset. Är det min sista chans? Routern är en Asus RT AC66U.

Fredrik Hellström

 

Svar

Fungerar internet? Det låter ju så på din fråga och i så fall fungerar routern korrekt. Är du säker på adressen? Starta Kommandotolken och skriv

ipconfig / all

Du får en lista på dina nätverksanslutningar, om du har flera. Leta reda på aktuell anslutning och kolla raden Default Gateway. Där står IP-adressen till routern. Kontrollera också datorns nätverksinställningar. Använd helst DHCP för att erhålla en IP-adress, så att du är säker på att datorn använder samma adressområde som routern.

Men visst kan du återställa den om det blir nödvändigt. Enda problemet är att du måste göra om alla inställningar om du inte har sparat dem i en fil – något som kan rekommenderas.

Till den routern kan jag också rekommendera den förträffliga alternativa fasta mjukvaran (firmware) Asuswrt-Merlin, som har massor med förbättringar jämfört med Asus egna, men behåller samma gränssnitt: https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC66U.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

 1. En orsak kan vara att,
  Administration/Local Access Config/Authentication Method Har ställts om från HTTP till HTTPS.
  Åtkomst till routern fixas enklast genom återgå till fabriksinställningarna.
  Mvh
  Kaj

 2. En möjlighet är att routern hamnat i bryggat läge vilket innebär att den släpper igenom allt från Internetleverantören rakt av. Börja med att kolla vad din dator har fått för IP-nummer. Om numret inte börjar på 192.168 utan något helt annat är det troligen bryggat läge på routern.

  Enklast är då att göra en fabriksåterställning. Det tar ändå inte många minuter att konfigurerar om Routern på nytt.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här