Webbsidor kan aldrig laddas tillräckligt snabbt! Det borde vara en målsättning att optimera. En annan sanning är att det bara finns en viss mängd bandbredd att uppbringa.

En lösning är då att använda Greta för att snabba upp webbplatsen. Det fungerar så att webbplatsen skickar tillbaka sidan som innehåller Greta-skriptet, och därefter börjar det skriptet med sina tricks. Det inkluderar att fundera ut varifrån webbplatsens resurser kan hämtas mest effektivt, vilket i sin tur innebär att de ”peers” som finns tillgängliga rangordnas, och till slut hämtas resurserna med hjälp av WebRTC.

För dig som äger och utvecklar webbplatsen är det enda som krävs att du lägger till en referens till Greta-skriptet, vilket är en enda rad kod.

För att bilder ska hanteras med hjälp av Greta krävs att img-taggarna ändras till data img. Samma ändring krävs även för bakgrundsbilder.

När detta skrivs är lösningen inte riktigt klar, men du kan be om att få tidig åtkomst.

https://greta.io

Av Patrik Brinkhäll

 

Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer 12 (nummer 1-2018 finns i butik).

Föregående artikelProgramtips: Novabench 4.0.2
Nästa artikelOsäkra NAS-enheter
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här