Ett prispressat alternativ till Mediapad M5. Den kan vara ett trevligt alternativ för dem som vill ha en lite mer avancerad datorplatta, men som varken behöver eller vill betala för toppklass.

Tidigare har vi testat Huaweis toppmodell bland deras datorplattor i form av Mediapad M5. Denna gång tittar vi närmare på en på flera sätt likvärdig produkt, men där Huawei har gjort vissa prioriteringar för att sänka priset och skapa en mer attraktiv datorplatta för den bredare massan.

Resultatet heter kort och gott Mediapad M5 Lite.

Enheten mäter 243,3 x 162,2 x 7,7 millimeter och väger 475 gram. Bildskärmen är på 10,1 tum och det handlar om en IPS-panel med en maximal upplösning på 1 920 x 1 200 (224 ppi). Här märker vi även den första skillnaden gentemot storebror, då denna modell inte har fullt lika skarp skärm. Den får dock mer än godkänt med bra färgsättning och kontrast, förutom när vi maximerar ljusstyrkan, vilket ger blödning i de svarta tonerna. Det märks också att modellen inte är lika ljusstark, då vi har betydligt svårare att använda den i direkt dagsljus. Detta var dock inget som märktes av inomhus.

Nedtill finner vi en sedvanlig hemknapp med integrerad fingeravtrycksläsare som är både snabb och precis. Detta medan vi ovantill finner kamera och en sensor för omgivande ljus som även hjälper till att aktivera det integrerade blåljusskyddet. Här finner vi dessutom en intressant lösning som varnar om vi håller datorplattan för nära ansiktet, vilket framför allt kan behövas när barn ska använda enheten.

Det medföljer en M-penna som har 2 048 punkters tryckkänslighet och faktiskt är en stor behållning. Den är mycket tacksam att använda under arbete såväl som när vi ritar och även i flera spel.

Fyrvägsljud

Baksidan är stilren och bekväm. Runt denna hittar vi totalt fyra stycken högtalare, två uppe och två nere. Dessa är utvecklade av Harman Kardon och ger ett klart bra 3D-surroundljud som passar lika bra för film och musik som för alla former av konversationer. Framför allt blev vi förvånade över att ljudet bibehåller sina rena toner även vid högre volym. Däremot hänger, fullt förståeligt, basen inte riktigt med.

På baksidan sitter även en kamera på åtta megapixel med autofokus. Kameran är ganska lik den främre, även den på åtta megapixel, och de gör båda ett fullgott jobb vid både bildtagning och filmning. Du ska dock inte räkna med samma toppkvalitet som vi har blivit bortskämda med från P20-modellerna, utan här handlar det mer om nöje. Eller så kan vi vända på det och säga att hade enheten lanserats för bara två år sedan, så hade vi troligen varit överförtjusta i kamerorna. Så snabbt går utvecklingen.

Samma tanke dyker även upp när vi ser till den interna hårdvaran. Detta då vi får nöja oss med en Kirin 659 som processor. Den har åtta kärnor, fyra högpresterande A53-kärnor på 2,4 gigahertz och fyra strömeffektivare A53-kärnor som är klockade i 1,7 gigahertz. För grafiken står en Mali T830 och vi får tre gigabyte internminne samt 32 gigabyte lagringsutrymme. Dessutom kan vi använda mSD-kort på upp till 256 gigabyte. Trots möjlighet till minneskort anser vi att ingen modern datorplatta, framför allt inte en med denna prislapp, bör levereras med mindre än 64 gigabyte lagringsutrymme.

Bra anslutningar

Ett klart plus med vår modell är att enheten är försedd med integrerad SIM-kortläsare för 4G LTE. Förvisso finns inte stöd för de senaste CAT-standarderna, men enheten presterade ändå mycket jämn och hög dataöverföring. Det var möjligt att strömma HD-material samtidigt som vi laddade ner stora filer utan bekymmer. Även Wi-Fi-anslutningen, som är av AC-standard, gav stabil uppkoppling och växlade smidigt mellan de båda banden. Det enda vi upplevde som aningen långsamt var själva valideringsfasen mot kända nätverk, som av någon anledning tog flera sekunder.

Huawei Mediapad M5 Lite har stöd för GPS, Glonass, BDS och AGPS för exakt positionering. Förutom detta får vi Bluetooth av version 4.2. Batteriet är på 7 500 milliamperetimmar, vilket gav oss nästan en full dag med underhållning (när vi kontinuerligt strömmade film nådde vi 7 timmar och 53 minuter).

Det här är överlag en trevlig datorplatta. Den hade dock tjänat på än lägre prislapp i förhållande till ”fullstora” Mediapad M5, för nu är glappet så litet att den sistnämnda känns attraktivare.

Av Patrik Wahlqvist

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Huawei Mediapad M5 Lite
4 / 6 Betyg
För
Mycket bra ljud, suverän pennfunktion, greppvänlig, godkänd kamera och skärm.
Emot
Lite klen prestanda och för lite lagring, för mycket "onödiga" program från start, svarta färger blöder vid hög ljusstyrka.
Rekommenderas till
Ett trevligt alternativ för dem som vill ha en lite mer plånboksvänlig men ändå avancerad dator platta.

Tillverkare: Huawei, www.huawei.com

Pris: 3 188 kr inkl. moms, 2 550 kr exkl. moms

Annons: Se aktuellt pris på Netonnet

Mått: 243 x 162 x 7,7 mm

Vikt: 475 gram

Skärm: 10,1 tum

Upplösning: 1 920 x 1 200 pixel

CPU/GPU: Kirin 659/Mali T830 MP2

Minne/Lagring: 3 GB/32 GB

Micro-SD: Upp till 256 GB

Nätverk: 4G

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här