Samsung 49″ QLED CHG90 har ett udda, nydanande bildförhållande och underbar svärta samt detaljrikedom. Trots att vi retade oss lite på vissa saker var den ändå ganska svår att lämna tillbaka.

Det finns breda skärmar, det finns ultrabreda skärmar och så har vi den nya standarden Super-ultra med ett bildförhållande på 32:9. Samsung har med nya QLED CHG90 tagit fram en svagt svängd skärm (1 800 R) med detta bildförhållande. Den är baserad på nya Metal Quantum Dot-tekniken som ger naturlig färgåtergivning och hög färgprecision.

Samsung gör många rätt

Skärmfoten är Y-formad och LED ger ett behagligt bakomliggande ljus. På baksidan hittar vi även skärmens anslutningar. Dessa döljs bakom en smart lucka med en gemensam genomföring som samlar allt, vilket kan bli en del. Bildskärmen har nämligen två stycken HDMI-portar, en Displayport, en Mini Displayport, en kombinerad hörlursutgång och en serviceport. Där finns också mikrofon-in och -ut samt ett integrerat USB 3-nav med två portar med stöd för turboladdning. Den översta av dessa används dessutom för att uppgradera skärmens firmware om så skulle behövas.

Bildskärmen kan anpassas i höjdled  med 120 millimeter. Den kan även svängas 15 grader åt varje håll och vinklas mellan -2 och +15 grader.

för det är just som spelskärm som Samsung marknadsför skärmen

På undersidans högra del finner vi fyra knappar. Dels en JOG-knapp för att komma åt mer avancerade inställningar, välja källa och använda PbP-funktioner. Dels tre snabbknappar för olika förprogrammerade spelinställningar, för det är just som spelskärm som Samsung marknadsför skärmen, som har en Motion picture response time, eller MPRT, på en millisekund.

Skärmen jobbar med en uppdateringsfrekvens på 144 hertz men kan även konfigureras för 60 eller 120 hertz. Du kan via ovan nämnda menyer snabbt växla mellan flera olika profiler eller skapa egna. En funktion som undertecknad verkligen uppskattade var PbP-läget, som på denna modell faktiskt ger dubbla, mer normala 16:9-skärmar.

Bra bildåtergivning

Går vi över och tittar lite närmare på Samsung 49″ QLED CHG90 egenskaper i övrigt har den Free sync2-baserade skärmen en yta av 1 195,8 x 336,3 millimeter. Ljusstyrkan är 350 candela per kvadratmeter och kontrastförhållandet är 3 000:1. Skärmen arbetar med 1,07 miljarder färger och har ett NTSC 1976-värde på 88 procent, en sRGB-täckning på 125 procent och en Adobe RGB täckning på 92 procent. Dessa värden ger en bra fingervisning om att skärmen verkligen duger till mer än spelande.

vi gissar att problemen beror på Windows hantering av HDR

Givetvis finns det mycket annat att berätta, men vi vill lyfta fram två saker. Den första av dessa är HDR-stödet. Skärmen har stöd för HDR, men funktionen, när den aktiveras i Windows, ger väldigt olika resultat beroende på vilket grafikkort vi använder. Gemensamt för dem alla är däremot att skärmen blir väldigt dov och tappar stora delar av sin färgåtergivning, vilken borde blivit bättre. Detta problem elimineras helt när vi ansluter skärmen till exempelvis en Apple TV eller senaste Xbox, och i dessa lägen kan vi även ställa om upplösningen i ett AV-läge som jobbar med 4k x 2k istället för 4k x 1k som för PC. Förhoppningsvis är detta ett problem som Microsoft kommer att lösa, för vi gissar att problemen beror på Windows hantering av HDR.

Smart mjukvara

Nästa del vi måste lyfta upp är programmet Easy Settings Box. Programmet hjälper oss att dela upp skärmen i flera virtuella delar eller mönster vilka vi sedan kan koppla vissa program till. Låt säga att vi vill dela skärmen i tre delar för att sedan koppla en webbläsare till vänster del, använda Word i mitten och Photoshop till höger. Då kommer dessa program alltid att starta  i dessa lägen och vi slipper lägga tid på att anpassa programfönstren. Lösningen är smidig och spar helt klart tid när den används rätt. Dessvärre märkte vi även här något negativt. För varje gång som datorn vaknade efter att ha varit i viloläge råkade programmet i någon form av konflikt med grafikmotorn, vilket resulterade i att mer eller mindre all grafikhantering gick långsamt. Detta avhjälps visserligen med en omstart, men det är klart irriterade. Nu kan detta vara kopplat till just denna drivrutinsversion, men ändå.

Det är lite trist med dessa problem, för skärmen i sig är helt underbar, och när vi väl hade vant oss vid det lite udda formatet var det svårt att byta tillbaka. Framför allt med tanke på att modellen är lika klockren för alla former av kontorsarbete som för gaming. Samsung 49″ QLED CHG90 fungerar även till arbete med bilder och film, så länge du inte jobbar professionellt med detta.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Samsung 49″ QLED CHG90
5 / 6 Betyg
För
Bra bild, gott om anslutningar, bra PbP, smarta menyer, bra nattläge, spellägen, USB 3 med snabbladdning, suveränt format.
Emot
Lite problem med HDR och Windows 10.
Rekommenderas till
Ett bra val för dem som idag arbetar via flera bildskärmar eller bildkällor. Även bra till gaming.

Tillverkare: Samsung, www.samsung.com

Cirkapris: 12 495 kr inkl. moms, 9 996 kr exkl. moms

Böjning: 1800 R

Format: 32:9

Ljusstyrka: 350 cd/m2

Upplösning: 3 840 x 1 080 pixel

MPRT: 1 ms

Storlek: 49 tum

Uppdateringsfrekvens: 144 Hz

Mått: 1 203 x 525,5 x 381,6 mm

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här