Fråga

Min dator har varit med ett tag och uppgraderats steg för steg, senast från Windows 7 till Windows 10. Det här betyder att operativsystemet fortfarande använder 32 bit. Jag skulle vilja uppgradera till 64 bit, går det?

Kaj Wallin

 

Svar

En första förutsättning är att din dator stöder 64 bit. Det är väl osannolikt att den är så gammal att den inte gör det, men bäst att kontrollera. Högerklicka på startknappen och välj System. Rulla ned till Enhetsspecifikationer. Om det står ”32-bit operating system, x64-based processor” är det grönt.

Det kan också vara lämpligt att kontrollera om det finns 64-bitsdrivrutiner till eventuell gammal hårdvara du har. Saknas sådana kommer du inte att kunna använda den.
Nästa sak som kan få dig att fundera på om du verkligen vill byta system är att det inte går att uppgradera. 32- och 64-bitssytem är så olika att du inte kan behålla din befintliga installation – du måste göra en helt ny.

Din licens för Windows 10 berättigar dig till att köra vilken av versionerna du vill, så där är det inget problem. Besök sidan https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10 och klicka på ”Ladda ned verktyget nu”. Kör Mediacreationtool och välj att skapa installationsmedia.

Ta bort bocken vid ”Använd de rekommenderade alternativen för datorn”. Välj sedan språk, utgåva och arkitektur (64-bit (x64)). Välj USB-flashminne, sätt i ett minne och vänta medan nedladdning och skapande av installationsfiler pågår. När det är klart har du ett minne att installera från.

Nu gäller samma sak som vid en vanlig ominstallation – du måste säkerhetskopiera allting du vill ha kvar av dokument och andra viktiga filer till exempelvis en extern hårddisk. Se också till att du har installationsfiler för alla de program du har installerade och vill fortsätta använda.

När du känner att du är färdig att radera allting, starta datorn med USB-minnet och genomför installationen. När allt fungerar måste du göra om alla dina personliga inställningar, kopiera tillbaka dina filer och installera om dina program.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här