Zenfone 5

Två modeller av nya Zenfone ska säljas i Sverige till priser under 5 000 kronor.

På mobilmässan i Barcelona i februari presenterade Asus två nya telefoner och nu kommer Zenfone 5 och Zenfone 5Z till Sverige. De är identiska till utseendet, med 6,2-tumsskärm, aluminiumram och glas på fram- och baksida, men med lite olika innanmäte.

Den lite enklare och billigare Zenfone 5 har en åttakärnig Snapdragon 636-processor med Adreno 509-grafik, fyra gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte lagring. Den något dyrare och vassasre Zenfone 5Z har i stället en Snapdragon 845-processor med Adreno 630-grafik, sex gigabyte arbetsminne och en lite bättre skärm.

Baksidan har två kameror, en tolvmegapixels Sony IMX363 och en 120-graders åttamegapixels vidvinkellins, plus en fingeravtrycksläsare. På framsidan sitter en kamera på åtta megapixel. Kamerafunktionerna är AI-förstärkta för att leverera bättre bilder. Exakt hur det fungerar är inte klart.

Den artificiella intelligensen kommer också igen i något som kallas AI-boost, funktioner som ska ge telefonens bättre prestanda på bekostnad av högre batteriförbrukning. Operativsystemet är Android 8.0 Oreo med Asus egna gränssnitt Zen UI påklistrat.

Telefonerna finns i färgerna blått och silver och Zenfone 5 är tillgänglig i Sverige redan nu för priset 4 500 kronor. Zenfone 5Z kommer först i juni och ska kosta 5 000 kronor.

 

 

Föregående artikelTest: Sony Xperia XA2
Nästa artikelVideoredigering i Windows
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

5 KOMMENTARER

 1. Tre kameror med varsin lins???
  NEJ!!!
  Men EN kamera med tre objektiv: 2 bakåtriktade objektiv och ett framåtriktat objektiv!!!

  Jag är så jävla trött på dem som inte lär sig nomenklaturen!!!
  Ett objektiv har en eller flera linser och en kamera kan ha flera objektiv!!!

  • Jag sympatiserar inte med ditt språkbruk…

   Men för övrigt har du delvis rätt. Objektiv är en mer korrekt benämning än lins på svenska. På engelska kallas objektiv för ”lens”, vilket naturligtvis är orsaken till att även telefontillverkarna använder ordet lins i sina pressreleaser och att det sedan kommer med i till exempel sådana här nyhetsnotiser. Vårt språk håller tyvärr på att tappa till engelskan (eller snarare amerikanskan).

   Däremot har du fel när det gäller antalet kameror. En mobiltelefon har flera kameror. Det sitter nämligen en sensor bakom varje objektiv. Det finns ingen komplicerad och platskrävande optik som leder ljuset från alla objektiven till en enda sensor.

   • Du kan låta bli att ”sympatisera” med mitt språkbruk, men det kanske får dig att tänka till lite???

    För övrigt har jag HELT RÄTT: en mobiltelefon har INTE fler kameror!!!

    Det en mobiltelefon har i kameraväg är ETT (1) chip som är dedicerat till kamerafunktionen – sen att det finns en sensor bakom varje objektiv gör set INTE till flera kameror!!!
    Jag har en avancerad systemkamera som jag kan ha två objektiv samtidigt påmonterade (med en sensor bakom varje objektiv) – MEN det är fortfarande EN (1) kamera!!!

  • Nej, jag är inte rädd för att förlora ansiktet, om jag nu har något att förlora, utan för att du har en otrevlig attityd och jag därför inte finner diskussionen meningsfull. Ditt språkbruk får mig inte alls att tänka efter – tvärtom.

   Du har en självklar rätt att tycka vad du vill, men det är du mot resten av världen.

   Men däremot är jag intresserad av din kamera. Kan du berätta mer? Gärna i en hövlig ton och med färre utropstecken och versaler…

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här