Mac-användare får äntligen möjlighet att köra Corels grafikprogram igen. Det var närmare 20 år sedan sist.

Det kanadensiska företaget Corel är kända för två saker: det ena är att ha skådespelerskan och uppfinnaren Hedy Lamarr på sina produktkartonger utan hennes tillstånd och det andra är att ligga bakom designprogrammet Coreldraw.

PC-användare har kunnat använda Coreldraw under många år nu men Mac-folket har fått leva utan det sedan år 2001 då Apple övergav gamla Macos till förmån för vad som då hette Mac OS X.

Konkurrerar med Adobes grafikprogram

Huruvida det tog Corel 20 år att lära sig utveckla för Mac-plattformen eller om de sent om sider insett att det finns pengar att tjäna även där låter vi vara osagt men det ser ut som Corel inte hållit igen på funktioner och detaljer i denna version. Stöd för Apples mörka skärmläge, Touch bar-funktionen på Macbook pro och ett gränssnitt som slaviskt följer Apples riktlinjer för gränssnittsdesign lovar gott. Coreldraw för Mac ska konkurrera med främst Adobes Illustrator och Affinity Designer och smakar det så kostar det – drygt 7000 kronor i engångskostnad eller, om man väljer att prenumerera på mjukvaran, 225 kronor i månaden eller 2295 kronor per år.

testa mjukvaran gratis i två veckor innan man bestämmer sig

Coreldraw Graphics Suite 2019 för Mac, som paketet heter, kan laddas ned via Apples applikationsbutik Mac app store och där kan man testa mjukvaran gratis i två veckor innan man bestämmer sig. Coreldraw kan också laddas ned från leverantörens hemsida. Macos Sierra eller senare krävs.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här