Fråga

Jag har en bärbar Lenovo U31-70, LAPTOP-5U7PN79J med tangentbordsbelysning, ungefär tre år gammal. Mitt problem sedan länge är att några saker inte fungerar.

1. Belysningen av tangentbordet går inte att stänga av.

Anvisningen i manualen ger inget resultat. Lenovos medföljande program påstår att tangentbordet ska vara släckt men det är det inte. Irriterande!

2. Ett flertal kommandon i menyn som visas när jag högerklickar på startknappen (den med Windowsfönstret) fungerar inte: Nämligen följande: Mobilitetscenter, Loggboken, Enhetshanteraren, Diskhantering, Kommandotolken, Kommandotolken (administratör), Utforskaren.

Jag har lärt mig att hitta dessa funktioner på annat sätt, men det är väldigt störande.

Bägge dessa fel går att leva med. Jag har haft dem flera år. Möjligen fanns åtminstone fel 1 redan när jag datorn var ny.

Ett konstigt fel inträffade efter att jag haft datorn ett år ungefär: Det gick inte att starta datorn med den inbyggda strömbrytaren. Det ledde till att jag skickade den till Lenovos verkstad för en garantireparation. Jag återfick datorn efter en dryg vecka, men fick inget besked om vad de gjort. Startproblemet var dock löst. Jag har funderat på om felen möjligen tillkom i samband med detta?

Sören

Svar

Det första felet skulle möjligen kunna ha uppstått under reparationen, om det är ett hårdvarufel. Du har förstås provat att tryck Fn + mellanslag eller Fn + Esc (olika på olika modeller)?

Lenovos eget program ska heta Lenovo Vantage och där ska finnas inställningar för tangentbordsbelysning. Men eftersom indikeringen uppenbarligen är felaktig kan det vara ett fysiskt fel.

Men Lenovo själva har två andra tips, prova dem. Det första är att gå in i BIOS-inställningarna och försöka manövrera belysningen där, med FN-tangenten plus en av de andra två. Om det fungerar där, uppdatera BIOS.

Deras nästa tips är att ta ur batteriet och nätsladden. Håll sedan strömknappen intryckt i minst tio sekunder. Prova därefter. För datorer med fast batteri, gör samma sak med batteriet kvar.

Hjälper inte detta är det nog reparation som gäller.

Problemet med högerklicksmenyn är något helt annat. Mest troligt är att något program du har installerat är skyldigt. Prova med programmet Shellexview enligt detta svar: www.datormagazin.se/2018/hogerklick-stoppar-utforskaren.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här