Fråga

Jag har en Intel NUC med i5-4250-processor och åtta gigabyte minne. Där får jag en nedladdningshastighet på cirka 220-225 megabit per sekund och cirka 100-105 när jag använder en VPN-klient.

När jag utnyttjar min stationära dator som har en snabbare i5 760-processor och lika mycket minne får jag bara ungefär 60-90 megabit per sekund och cirka 80-100 när jag använder VPN-klienten.

Jag har Windows 10 Pro v1909 på båda, Utan VPN får jag minst 250/100. Själv tycker jag att min stationära dator som är kraftigare borde få samma hastighet. Har ni något förslag på vad man göra något åt det? Jag har fiber 250/100.

Kent

Svar

Att hastigheten blir lägre med VPN är inte konstigt, eftersom du då blir beroende av VPN-serverns kapacitet. För övrigt har nedladdningshastighet inte så mycket med datorns prestanda att göra, utan med nätverkskortets.

Det framgår inte hur du ansluter, med kabel eller trådlöst, men jag skulle vilja gissa att nätverkskortet i den stationära har betydligt lägre kapacitet än det i din NUC.

I så fall är ju åtgärden att sätta i ett snabbare, antingen i en ledig kortplats eller via USB.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här