Här är träningsklockan för alla spelfantaster. Garmin Instinct Esports Edition håller koll på din puls och stressnivå och visar den i realtid på datorskärmen – för dig och dina följare.

Du kanske tror att en träningsklocka är det sista tillbehör E-sportare behöver eftersom de bara sitter stilla? Det stämmer inte. Lyckligtvis har Garmin tänkt utanför ramarna, och gjort det övervägande framgångsrikt.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Enkelt uttryckt har Garmin Instinct Esports Edition primärt två funktioner.

Den ena är att klockan har en träningsprofil för E-sport som registrerar användarens puls, maxpuls och stressnivå under passets gång. Det kan låta som trivial information, men för en E-sportare som måste vara lika vältränad i huvudet som tyngdlyftare i musklerna är det de två viktigaste värdena att känna till för att hålla sig lugn under press.

Strömma med Garmin Instinct - Esports Edition
Du kan skapa ett lager som läggs över bilden du strömmar, så att tittarna kan se din statistik.

Den andra funktionen kallar Garmin Str3amup. Här ansluts klockan till en dator via Bluetooth, och genom att skapa ett lager som placeras framför spelet som strömmas går det att i realtid visa användarens aktuella puls och stressnivå i sändning tillsammans med vad spelaren håller på med. Ungefär som när Vinterstudion visar Charlotte Kalla i bild tillsammans med hennes syreupptagning och vilken ansträngningsprocent hon ligger på. Det här är samma sak fast för E-sport.

Läs också: Det här är nytt i Apple Watch Series 6 och SE

Inga avancerade träningsfunktioner

Instinct Esports Edition klassas som en äventyrsklocka, vilket betyder att den inte erbjuder avancerade tränings- och analysfunktioner som återhämtningstid, VO2 Max, aerob och anaerob träningseffekt etcetera. Om man däremot ägnar sig åt fysisk träning i mer normal omfattning lär man inte behöva den typen av analyser, vilket gör att Garmin Instinct Esports Edition erbjuder tillräckligt med funktioner även för dig som sysslar med ”vanlig” träning. Det går dessutom att ansluta extra tillbehör som pulsband och kadensmätare för cykling till klockan för att få extra funktionalitet.

Garmin Instinct Esports Edition Håller koll på hälsan

Klockan är med andra ord rejält utrustad för att övervaka den allmänna hälsan och olika träningsformer. Stegräknare, pulsmätning vid handleden, sömnövervakning, stressnivåer med mera. Den har givetvis även stöd för GPS och Glonass, men också för den senaste Galileo-positioneringen.

LÄST OCKSÅ – Test: Huawei Watch GT 2 Pro

Skärmen är monokrom med 128 x 128 pixel och klockan saknar tyvärr Wi-Fi. I kombination med det ganska udda utseendet gör det att den inte direkt andas lyx utan tvärtom kan se billigare ut än vad den förtjänar.

Rejäl batteritid

Garmin Instinct Esports Edition laddas tyvärr med en specialkontakt. Visserligen medföljer den nödvändiga laddsladden, men det hade varit både trevligare och mer praktiskt med någon form av standardanslutning eftersom det hade gjort det enklare att byta sladd om den till exempel blir utnött eller om man vill använda en längre. Batteritiden skiftar givetvis beroende på vad du gör, men enligt Garmin är den upp till 14 dagar som smartklocka, 80 timmar i E-sportläge, 16 timmar med GPS:en påslagen och 40 timmar i det så kallade Ultratrac-läget där den inte sparar GPS-punkter lika ofta. Anledningen att den klarar sig dubbel så länge i E-sportläget är att den vid den träningen inte använder GPS eftersom E-sportträning brukar vara synnerligen stationär.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

När tillverkare redovisar batterisiffror brukar ”upp till” vara den viktiga brasklappen, men mina mätningar visar att siffrorna inte på något sätt är orealistiska och som smartklocka skulle jag till och med påstå att 14 dagar är lite snålt tilltaget. På min handled har den hållit igång ännu längre utan att behöva laddas.

En klocka för äventyr och träning

Sammantaget tycker jag att Garmin Instinct Esports Edition som äventyrsklocka och som träningsklocka för normaltränande är mångsidig, och det finns inte någon funktion jag saknar.

E-sportfunktionerna, vilket är det som gör den här klockan lite speciell, fungerar utmärkt på alla punkter men gör det också till en nischad produkt. Om du inte tränar E-sport eller har för vana att strömma dina spelsessioner till Twitch eller någon liknande plattform kommer du inte att ha nytta av det som gör Garmin Instinct Esports Edition speciell. Om du däremot gör det, då är det här klockan för dig.

Specifikationer Garmin Instinct Esports Edition:

 • Tillverkare: Garmin, www.garmin.se
 • Cirkapris: 3 499 kr inkl. moms, 2 799 kr exkl. moms
 • Material: Fiberförstärkt polymer och kemiskt härdat glas
 • Mått: 45 x 45 x 15,3 mm
 • Vikt: 53 gram
 • Skärm: Anpassad design med två fönster, 23 x 23 mm, 128 x 128 pixel
 • Sensorer: GPS, Glonass, Galileo, Garmin Elevate-pulsmätning, kompass, accelerometer, barometrisk höjdmätning, termometer
 • Anslutning: Bluetooth, ANT+
 • Ram: 16 MB
 • Batteri: Smartwatch upp till 14 dagar. E-sport-läge upp till 80 timmar. GPS-läge upp till 16 timmar. Ultratrac-läge upp till 40 timmar.
 • Laddning: Sladd
 • Skydd: Klarar vattentryck motsvarande 100 meter
Garmin Instinct – Esports Edition
5 / 6 Betyg
3 495 krPris
För
En utmärkt och tålig äventyrsklocka med bra batteritid. Många bra funktioner som gör att den fungerar utmärkt för väldigt mycket mer än bara E-sport och "vanlig" träning.
Emot
Kan ge ett billigt intryck med monokrom skärm och sin aningen udda design. Det hade varit bättre med en standardkontakt för laddning.
Rekommenderas till
Om du tillhör huvudmålgruppen som tränar E-sport eller strömmar dina spelsessioner kommer du verkligen att gilla klockan.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här