Huawei släpper Sound X och bjuder på toppljud i 360 grader. Tyvärr saknar högtalaren en digital assistent.

Vi har under de senaste åren på när håll kunnat följa turerna kring Huawei vilket delvis resulterat i ett tredje mobilt ekosystem (förutom IOS och Android), men även en ständigt växande produktportfölj. Det senaste tillskottet är denna kompakta, välkonstruerade högtalare som använder Bluetoot för att strömma musik från mobiler eller andra enheter, men som trots att den är blåtandsbaserad och har att behändigt format kräver fast strömmatning.

Bas med tryck

Högtalaren har även integrerat Wi-Fi stöd (802.11a/b/g/n/ac 2 x 2, 2,4 och 5 gigahertz) men detta används i skrivande stund enbart för uppdatering av firmware. Framöver ska det dock utökas till att även kunna synkronisera flera högtalare med varandra, och det skulle inte förvåna oss om det även kommer en uppdatering som gör det möjligt att strömma musik direkt via Wi-Fi till högtalaren.

Enheten som sådan mäter 165 x 203 x 265 millimeter, väger cirka 3,5 kilo och har en stilren rund form med en högblank svart finish och en topp med integrerad rundgående RGB. På sidorna hittar vi utgångar för enhetens dubbla woofers vilka tillsammans med enhetens tweeters använder Devialets Speaker Active Matching-teknik för ett mäktigt basljud som känns i kroppen och ett ljud som sprider sig i 360 grader. Det kanske mest imponerande med ljudet är att det behåller sin tyngd och renhet även när vi maximerar volymen, vilket än mer får oss att önska att enheten även var batteridriven så att vi kunde ta den med oss till olika uteaktiviteter.

Gott om kraft under skalet

Ser vi till insidan använder sig Huawei av Mediateks MT8518 fyrkärniga processor som körs i 1,5 gigahertz. Till denna finns här 512 megabyte RAM och åtta gigabyte flash-minne. Det är en ganska kraftig hårdvara för prisklassen och känns som ytterligare en indikation på kommande programbaserade uppgraderingar.

På ovansidan, inom den RGB-baserade ringen, finner vi touchknappar för att justera volym eller aktivera/inakitvera enhetens mikrofon. Även denna är i skrivande stund lite märklig då vi inte har någon direkt nytta av mikrofonen. Sound X har vare sig stöd för vare sig Huaweis egen digitala assistent eller Amazon Alexa eller Google Home. Men som sagt, det känns som att vi inom kort kommer att få se en mer massiv uppdatering.

Enkel, begränsad anslutning

För att ansluta till enheten använder vi Huaweis egen teknik som vi även känner igen ifrån laptopsidan, men som här kallas Huawei Share Audio. Denna baseras på NFC och genom att röra mobilen mot enheten kopplas de samman och musiken spelas sedan via Bluetooth. Lösningen är extremt enkel, men som med annan blåtandsanslutning finns även en baksida som inte är lika rolig. När vi lyssnar på musik och sedan får meddelanden från andra appar som sociala media, säkerhetskameror, SMS eller annat så kommer denna apps ljud att strömma ut i högtalaren. Här hade vi gärna sett en annan lösning.

Ett undantag är telefonsamtal som istället pausar musiken och sedan portar ljudet till mobilen vilket även detta har både en positiv och en negativ sida, för det hade varit klart trevligt att även kunna ta emot samtal via Sound X.

Via Bluetooth kan vi även ansluta andra enheter som vår dator eller en nyare TV samt alla typer av plattor. Dessutom kan vi genom blåtand ge Sound X en smartare touch då vi kan ansluta andra tillverkares små smarta högtalare som stödjer uppspelning via Bluetooth.

Räkna med fingeravtryck

En nackdel vi märkte efter bara ett par dagars användande är att den drar till sig fingeravtryck vilket gör att vi behöver rengöra den oftare jämfört med likande lösningar. Som tur är skickar Huawei med en putsduk för just detta ändamål.

Sammantaget är Sound X en av de, sett till storleken och prislappen, mest imponerande singelhögtalare vi testat. Men i skrivande stund kommer den tyvärr inte upp i sin fulla potential.

Specifikationer Huawei Sound X

  • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
  • Cirkapris:  3 500 kr inkl. moms, 2 800 kr exkl. moms
  • Mått: 165 x 203 x 265 mm
  • Vikt: 3,5 kg
  • Kontroller: touchkontroller
  • Högtalare-element: 2 st 3,5-tums subwoofers, 6 st 1,5 tums tweeters
  • Anslutning: Bluetooth + Wi Fi
Huawei Sound X
4 / 6 Betyg
3 500 krPris
För
Rent, tungt och riktigt bra 360 graders ljud, mycket snygg design, lättanvänd
Emot
Bara Bluetooth i skrivande stund, ljud från andra appar stör, kan inte köras på batteri
Rekommenderas till
Sound X är ett utmärkt val för dig som söker en blåtandbaserad singelhögtalare med mycket bra ljudbild och som gillar en mer massiv bas
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här