LG CX65 är en G-Sync-anpassad Oled-tv för finsmakaren. Bildkvaliteten är helt suverän och prislappen hög, men inte astronomisk.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

För inte allt för många år sedan så var de verkliga high end-tv-modellerna näst intill ett ouppnåeligt köp för en normal konsument. Men i takt med att både tekniken blivit allt mer vanlig och billigare att serietillverka, och storlekarna på en standard-tv minst sagt tagit ett par steg upp har både 55 och 65 tums tv-modeller, kanske inte blivit billiga, men definitivt kommit ner så mycket i pris att fler än någonsin kan se att de ligger inom ”köpbar” räckhåll. (För första gången finns det förresten också Oled-modeller på ”bara” 48 tum till försäljning.)

Upphottad processor

En av de unika egenskaperna med LG:s CX-serie är att det är en tv som är optimerad för att användas med en dator eller konsol, då modellen är både G-Sync- och FreeSync-kompatibel, men där fokus ligger på den förstnämnda. Skärmen, som är OLED-baserad, har en extremt snabb responstid på en millisekund och stöd för HDMI 2.1-optimerade delar som VRR (Variable Refresh Rate), ALLM (Auto Low Latency Mode) och eARC får vi en extremt snabb tv som gott och väl kan matcha även reguljära gamingskärmar inom flera områden. Dessutom använder tv:n HGIG-läge för att ge bilden den absolut bästa HDR-optimering för varje spel.

ANNONS: Se aktuellt pris på LG:s CX-serie på Netonnet

Motorn i denna LG CX65 baseras på senaste α9 Gen 3-processorn som förutom att ha en optimerad algoritm för bild- och ljudbehandling även kommer med helt nya AI-funktioner som AI-uppskalning och AI-bild-Pro. Till detta finner vi även LG:s Oled Motion Pro som optimerar bilden vid snabba och små rörelser för att undvika risken att dessa områden annars blir suddiga. Den stora fördelen med modellen är annars LG:s extremt intuitiva gränssnitt och inställningar där vi mycket snabbt och enkelt kan anpassa mer eller mindre varje aspekt efter våra preferensramar och vad vi för stunden tittar på.

Ställ in den precis som du vill

Dessa inställningar kommer med ett antal fördefinierade lägen för bland annat sport, spel och HDR-effekter men omfattar även det nya filmskaparläget som låter tv:ns bildprocessor efterlikna originalmaterialet i alla led. Detta innebär att delar som tv:n vid användande av det traditionella filmläget i form av olika videoeffekter och bildutjämning med mera stängs av. Detta är en lösning som vi tidigare bara sett hos Sonys high end-tv.

Överlag ger detta oss en magiskt bra bild med levande färger som baserat på valt visningsläge direkt optimeras på ett övertygande sätt. Mest imponerade är svärtan som ger ett djup i filmer och tv-sändningar samtidigt som de vita kontrasterna behåller sin höga, rena ton. En annan del som bara måste upplevas på denna modell är alla 4K HDR-naturfilmer som tagits fram av bland annat Natural Geographics, vilket blir så otroligt levande att vi uppslukas av innehållet.

LG CX65 bjuder på ett omslutande ljud

Tittar vi till tv:ns yttre mäter den 1449 x 47 x 830 millimeter och väger 24 kilo utan ställ. Men bredden är då baserad på enhetens kraftigaste del, som är i den nedre kanten där alla anslutningar är placerade. Själva skärmdelen är bara några millimeter tjock. CX kan antingen placeras på medföljande ställ som i detta utförande adderar ytterligare cirka 20 centimeter till djupet. Vi kan även placera modellen på väggen via de integrerade 300 x 200 Vesa-fästena.

När vi så pratar anslutningar kommer denna tv med totalt fyra HDMI 2.1-anslutningar vilket gör den förberedd för marknadens senaste konsoler och grafiska anslutningar. Vi får även tre USB-anslutningar, ett CI-fack, en digital optisk ljudutgång, en 3,5 millimeters utgång samt en integrerad Lan-port. Den senare kompletteras med Wi-Fi 5 och Bluetooth 5. Vi kan tycka det är lite synd att enheten inte stödjer Wi-Fi 6.

Ljudet imponerar också. CX65 kommer med hela 40 watts Dolby Atmos-baserat ljud med stöd för senaste Clear Voice IV. Modellen har integrerade Codecs som AC4, AC3 (Dolby Digital), EAC3, HE-AAC, AAC, MP2, MP3, PCM, WMA, apt-X och kan genom stödet för Bluetooth surroundljud kompletteras med två bakre högtalare för en mer omslutande ljudupplevelse. En liten varning här då enheten inte fungerar perfekt med alla trådlösa högtalare, så detta bör kontrolleras innan inköp.

WebOS är fortfarande det bästa tv-operativsystemet

Vi avrundar detta test med att återigen lyfta fram LG:s operativsystem WebOS, som enligt oss är det mest kompletta och lättanvända tv-gränssnittet som finns i skrivande stund. I kombination med den specialutvecklade så kallade magic remote får vi full koll över samtliga anslutna enheter och vi kan även styra stora delar av vårt smarta hem från samma gränssnitt, som i sekunden efter växlar mellan en uppsjö av bra integrerade appar eller ställer om för ett blixtsnabbt gamingpass där bild och ljud harmoniserar fullt ut.

Specifikationer LG Oled CX65

 • Tillverkare: LG, www.lg.com
 • Cirkapris:  24 500 kr inkl. moms, 19 600 kr exkl. moms
 • Panel: OLED
 • Storlek: 65 tum
 • Processor: α9 Gen3 AI Processor 4K
 • HDR Stöd: Ja
 • Bildoptimering: FreeSync + G-Synk
 • Vesa: 300 x 200
 • Ljud: 40 watt 2.2 AI Sound
 • Anslutningar: 4st HDMI 2.1 + 3 st USB + Lan + 3,5 mm + CI-fack + Wi-Fi 5 + Bluetooth 5
 • Mått: 1449 x 46,9 x 830 mm
 • Vikt: 24 kg
LG Oled CX65
5 / 6 Betyg
24 500 krPris
För
Suverän kombinerad tv/datorskärm för dig som ofta jobbar/spelar hemma, otrolig bild med magiskt bra svärta, multipla riktigt bra bildlägen, kan justeras och optimeras helt efter önskemål, enkel integration med vårt smarta hem, HDMI 2.1 mycket bra ljud som kan byggas ut, lätt att dra full nytta av alla funktioner även för den tekniskt ointresserade.
Emot
Bara Wi-Fi 5, ingen Displayport, priset lite för högt för att passa alla.
Rekommenderas till
Är du på jakt efter en komplett tv i det högre kvalitetssegmentet och samtidig vill kunna använda den som skärm vid arbete eller gaming, då är LG:s CX-serie ett otroligt bra alternativ.

I samarbete med PriceRunner


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här