texten nedan är en annons från lånapengar.com


Macar blir bara dyrare och dyrare, men det går att fynda om du väljer att köpa en begagnad Macbook istället för en helt ny. Genom att läsa följande tips kan du lära dig att navigera begagnatmarknaden och få en superdator till ett superpris.

Apple börjar numera rikta in sig mer och mer mot proffsanvändare och har därför börjat bygga in kraftigare komponenter. De högre priserna kan i vissa fall vara förståeliga, men i de flesta fall är Apples nypriser inte något som lockar vanliga datoranvändare.

Mac-datorer har nästan alltid haft ett högre andrahandsvärde jämfört med PC. Det beror främst på att Apple är den enda tillverkaren av Mac och att datorerna håller tillräckligt bra för att hårdvaruproblem är en liten risk. Säljare brukar inte heller sänka priserna eftersom de räknar med att få ut andrahandsvärdet i fullo. För dig som ska köpa en begagnad Mac är det både positivt och negativt. Det innebär förstås ett dyrare inköpspris, men även att du kan sälja vidare en begagnad Mac om några år utan att förlora alldeles för mycket.

Skippa återförsäljare och handla privat

Köper du genom ett företag som säljer Mac-datorer måste de ta tillräckligt betalt för att de ska kunna tjäna på det. Att istället köpa direkt från en privatperson genom till exempel Tradera, Blocket eller Facebook är ofta billigare. Även om du måste låna pengar för att köpa datorn går det att köpa från en privatperson eftersom ett privatlån kan gå till vad du vill. Självklart ska du aldrig lämna ifrån dig pengar innan du har datorn i handen och har testat den. Betalar du genom Paypal eller Klarna finns det dock ett skydd mot bedrägerier.

Detta måste testas

Träffar du säljaren bör du testa datorn noggrant. Tänk på att datorn ska vara hel och ren, att skärmen inte ska ha några större problem än högst några döda pixlar. Specifikationerna måste stämma med det som stod i annonsen och du bör även testa portarna. Ta därför med ett usb-minne, hörlurar och kanske något med thunderbolt. För bärbara datorer måste du kolla om batteriet är bra, om laddaren fungerar och ifall tangentbord samt styrplatta är funktionella.

Viktiga saker att kontrollera

Du måste alltid kontrollera att lösenord för firmware och “Hitta min Mac” är avstängda, annars finns det ett aktiveringslås på plats. Gör du inte det ser datorn ut som att den fungerar, men när du raderar och installerar Mac OS kan du inte komma förbi aktiveringsskärmen. När du köper begagnat och datorn är stulen kan den förra ägaren ha låst den genom “Hitta min Mac” och då låser den sig automatiskt vid kontakt med Apples servrar. Det spelar därför ingen roll om du har raderat och installerat om Mac OS.


texten ovan är en annons från lånapengar.com