Nya sårbarheter i Microsoft Exchange Server har orsakat en massiv ökning i antalet attacker. Det rapporterar IT-säkerhetsföretaget Check Point.

Verksamheter över hela världen har drabbats av attacker efter att fyra nolldagarssårbarheter avslöjats i Microsoft Exchange Server. Enligt en rapport från forskare hos IT-säkerhetsföretaget Check Point har det upptäckts hundratals försök att utnyttja, och under helgen har antalet attacker enligt företaget dubblerats varannan till var tredje timme. Sverige har dock varit ganska förskonat från attacker, de mest drabbade individuella länderna är USA (21 procent), Nederländerna (12 procent) och Turkiet (12 procent).

LÄS OCKSÅ: Så jobbar du säkrare hemifrån enligt MSB

Kan ta över e-postservern

Sårbarheterna gör att företagen löper risk att ett lyckat intrång gör det möjligt för kriminella att läsa e-postmeddelanden från en Exchange-server utan att behöva autentisering eller tillgång till en persons e-postkonto. Med hjälp av skadlig kod är det dessutom möjligt att ta över e-postservern för att sprida både skadlig kod, göra massutskick samt öppna upp nätverket mot internet och komma åt det på distans.

En uppdatering redan släppt

Microsoft har redan släppt en uppdatering som tar hand om sårbarheterna, men de främsta måltavlorna för attackerna är företag som har Microsoft Exchange Server uppkopplade mot internet och som varken har uppdaterat programvaran eller skyddas av tredje part.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här