Windows 365 erbjuder virtuella Windows 10-datorer till nästan vilken enhet som helst tack vare strömningsteknik.

Efter att ha flyttat ut spelandet till molnet med strömningstjänsten Xcloud, har Microsoft även introducerat Windows 365 med kompletta Windows 10-datorer som en virtuell molntjänst.

Det handlar alltså om virtuella datorer som följer samma princip som exempelvis speltjänsten Xcloud – i stället för att operativsystemet och programmen körs på användarens lokala enhet utförs allt arbete på en server i molnet och strömmas till användarens enhet. Det innebär inte bara att den virtuella datorn, i likhet med andra molntjänster, är tillgänglig överallt där du har tillgång till internet, utan även att de Windows 365 kan köras på i princip vilken enhet som helst. Fån datorplattor med Ipad OS eller Android, till vanliga Windows-datorer, Raspberry Pi etcetera. Allt som behövs är en webbläsare som kan hantera HTML5 eller appen Microsoft Fjärrskrivbord, samt en internetanslutning som klarar att strömma video. Microsoft rekommenderar dock enheter som använder traditionellt tangentbord och mus.

Än så länge erbjuds de virtuella datorerna med Windows 10 som operativsystem, men framöver kommer användare att kunna välja mellan Windows 10 och Windows 11.

En av fördelarna med de virtuella datorerna är att de kan uppgraderas efter behov, däremot går det tills vidare inte att nedgradera en virtuell dator.

Än så länge enbart för företag

För tillfället erbjuds Windows 365 enbart i olika former av företagsabonnemang i form av Windows 365 Business och Windows 365 Enterprise. Totalt finns de virtuella datorerna i tolv olika konfigurationer där de primära skillnaderna är antalet virtuella processorer, samt mängden arbetsminne och lagringsutrymme.

Så mycket kostar Windows 365

Den enklaste och billigaste konfigurationen med Windows 365 har en vCPU, två gigabyte RAM och 64 gigabyte lagring med en prenumerationskostnad på 226,50 kronor/månad exklusive moms per användare. Därifrån trappas både prestandan och kostnaden upp till det dyraste alternativet för 1528,60 kronor/månad exklusive moms, där du får åtta vCPU:er, 32 gigabyte RAM och 512 gigabyte lagring. Storföretag kan välja att använda licensförmånen Windows Hybrid Benefit för att få ner kostnaderna för datorlicenserna.

LÄS OCKSÅ – Jämförande test av Chromebooks

En användare kan ha tillgång till flera virtuella datorer och även köra flera datorer samtidigt. Eftersom datorlicenserna är knutna till respektive användare går det bara att ha en användare per datorlicens och det saknas stöd för flera användare på en enskild molndator.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här