Asus RT-AX89X 0
5 / 6 Betyg
6 500 krPris
För
Grym prestanda över både Wi-Fi och kabel, imponerande hantering av USB-anslutningar, magiskt bra som stomme i AI Mesh, kraftfull hårdvara, smart design med lättillgängliga portar, mycket kraftfullt gränssnitt, fri säkerhetssvit.
Emot
Lite stor för att passa överallt, vi hade gärna sett ytterligare ett band och stöd för 6 GHz.
Rekommenderas till
Asus router är en i det närmaste komplett lösning som passar både gamers, hemanvändare och mindre kontor.


Asus RT-AX89X är en högpresterande AX-Router med dubbla 10 GbE-portar och stöd för Asus AI Mesh. Vi gillar typ allt. Men glöm inte att kolla måtten innan du slår till.

Ibland när vi testar en produkt ställer vi oss frågan om enhetens design i första hand är av praktiska eller visuella skäl. Detta är exakt ett sådant tillfälle. Asus RT-AX89X är nämligen en oktagonformad (en referens för alla kampsportfans där ute) jätterouter som mäter hela 343,6 x 343,6 x 80,0 millimeter och väger närmare 1,3 kilo. I varje hörn sitter en antenn som kan vikas inåt och utåt och som i fullt utfällt läge gör att modellen ser ut som en gigantisk spindel på rygg. Detta är absolut inget fel utan RT-AX89X har en klart hög ”imponans”, men man bör vara observant på att den tar sin plats oavsett var den placeras.

Smart portplacering

Ovansidan på Asus router består av en kombination av en solid mittplatta och fyra omgivande ventilationslösningar vilka ser till att släppa igenom luft från alla håll. Dessa ventilationshål kompletteras med en underliggande ring av ventilationsgaller och tillsammans gör de ett utmärkt jobb med att hålla enhetens toppklassade fyrkärniga processor, som körs i hela 2,2 gigahertz, sval.

Denna processor ligger även till grund för routerns grymma prestanda som både omfattar trådlös-, kabel- och USB-baserad genomströmning. Mer om detta nedan. Tack vare modellens fysiska form har Asus placerat ut anslutningarna i grupper, vilket ger oss enkel åtkomst och även gör det lättare att skilja anslutna enheter åt på ett effektivt sätt.

Asus RT-AX89X har åtta gigabitbaserade LAN-portar. Dessa har en gul färg på anslutningen för att undvika felaktig anslutning. På motsatt sida finns WAN-portarna vilka består av en gigabitanslutning och dubbla tiogigabits dito varav en är av SFP+-modell. Modellen stöder dubbla WAN-anslutningar för att skapa redundans och ger oss även möjlighet att avvara en tiogigsport för internt bruk. För att göra anslutningen än säkrare så har RT-AX89X även stöd för GSM-baserad USB-fallback via en av enhetens två USB 3-portar vilka även stöder alla former av USB-lagring och skrivare med mera.

ANNONS: Se aktellt pris på Webhallen

Ytterligare ett steg åt sidan finner vi sju små LED:er vilka indikerar ström, WAN, LAN, Wi-Fi samt 10 gigs-portarnas aktivitet. Här finns även snabbknappar för WPS, reset, ström samt möjlighet att direkt stänga av Wi-Fi eller LED-ljusen. Tillsammans ger detta oss en komplett fysisk anslutningspunkt som dessutom har en mycket hög intern genomströmning.

Asus RT-AX89X snabba band

LAN/WAN-portarna kompletteras med en mycket bra Wi-Fi-lösning som baseras på AX-standarden. Enheten använder en 4×4-lösning för 2,4-gigahertzbandet och en 8×8-lösning för 5-gigahertzbandet vilket ger en maximal teoretisk hastighet på 1 148 + 4 804 megabit per sekund. Som vanligt erbjuder enheten både OFDMA (orthogonal frequency-division multiple access) och 1 024-QAM high data rate för en effektivare banddelning och högre simultan kapacitet.

Läs också – Test: TP-Link Archer AX6000 och TX3000E

Men detta är som vanligt bara teoretiska värden som inte säger så mycket om hur enheten fungerar i verkligheten. Här glänser dock Asus router oerhört. Vi toppar våra näst högsta mätvärden med 1 442 megabit per sekund inom samma rum och når imponerande 1 168 megabit per sekund till närliggande rum. Än mer imponerade blir vi när det kommer till hanterandet av multipla enheter. Asus RT-AX89X hanterar nämligen alla enheter i vårt testlabb utan att vi får så pass mycket prestandatapp på enskilda enheter att vi märker av det på ett påtagligt sätt.

Har stöd för Asus AI Mesh

Trots att modellen har en klart bra räckvidd finns alltid lägen där vi kan behöva förstärka eller förlänga räckvidden. I dessa lägen kommer stödet för Asus AI Mesh väl till pass. Tack vare det kan vi kombinera olika Asus-routrar till ett mesh-nätverk och även i detta läge måste vi säga att vi är imponerade. RT-AX89X är en av de bästa av Asus-modeller vi testat som nav för vår egen meshlösning.

LÄS OCKSÅ – Test: Asus ZenWifi XT8 tri-band Wi-Fi 6

Ett av de viktigaste områdena i alla nätverk är säkerheten, och även här kommer Asus router med både traditionella lösningar som integrerad brandvägg och en uppsättning av gästnätverk med mera. Men till detta får vi även en livstids licens på Trend Micros skydd, vilket gör att vi får ett extra skyddslager till alla enheter som ansluts via routern. Lösningen omfattar även en av de mest kompletta föräldraskydden som finns.

Strålande gränssnitt

Vi avrundar med att lyfta fram Asus gränssnitt. Detta är utan tvekan ett av de mest kompletta och omfattande routeroperativsystem som finns. Den stora styrkan ligger i en logisk struktur som dels låter ovana användare komma år de delar som behöver hanteras, samtidigt som de mer tekniskt intresserade erbjuds ett smörgåsbord av tweak-möjligheter.

Kort och gott är RT-AX89X mycket nära en fullträff från Asus. Med stöd för 6-gigahertzbandet och en möjlighet att fästa modellen på väggen hade definitivt tagit modellen hela vägen till en Toppklass-utmärkelse.


Asus RT-AX89X 0
5 / 6 Betyg
6 500 krPris
För
Grym prestanda över både Wi-Fi och kabel, imponerande hantering av USB-anslutningar, magiskt bra som stomme i AI Mesh, kraftfull hårdvara, smart design med lättillgängliga portar, mycket kraftfullt gränssnitt, fri säkerhetssvit.
Emot
Lite stor för att passa överallt, vi hade gärna sett ytterligare ett band och stöd för 6 GHz.
Rekommenderas till
Asus router är en i det närmaste komplett lösning som passar både gamers, hemanvändare och mindre kontor.


SPECIFIKATIONER Asus RT-AX89X:

  • Tillverkare: Asus, www.asus.com
  • Cirkapris: 6 500 kr
  • Wi-Fi-prestanda: 1 148 + 4 804 Mbps
  • Antenner: 8 st externa
  • CPU: Fyrkärnig 2,2 GHz
  • Minne: 256 MB Flash + 1 GB RAM
  • Portar: 2 st 10 GbE, totalt 9 st gigabit, 2 st USB 3.1
  • Övrigt: Stöd för Asus AI Mesh, Trend Micro-skydd på köpet
  • Mått: 343,64 x 343,64 x 80,02 mm Vikt: 1280 gram

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här