Dark Power 12 är ett ljudlöst nätaggregat från Be quiet, med titanium-klassificerad effektivitet. Ja, vi snackar toppklass!

Be quiet har sedan 2007 varit synonym med högpresterande, högkvalitativa nätaggregat, PSU:er, i alla effektivitetsnivåer. Denna gång har vi tittat närmare på företagets nya toppmodell, Dark Power 12 kommer i tre ursprungliga effekter: 750, 850 och 1000 watt. (Det finns även en Pro-version på 1 200 respektive 1 500 watt.) Samtliga med 80 PLUS Titanium-certifiering vilket innebär en effektivitet på 95,9 procent, något som i sin tur leder till minimal onödig värmeutveckling.

ANNONS: Spana in Dark Power 12 Pro på Webhallen

Dark Power 12 har inbyggt överklockningsläge

Vi börjar med att titta på det yttre på detta PSU som mäter 86 x 175 x 150 millimeter och som vanligt är snyggt mattsvart och konstruerat i en stabil stålram. På undersidan hittar vi en 135 millimeters, ramlös, Silent Wings 3 -läkt som hanteras av en sexpolig motor. Den använder FDB-lager för lägsta möjliga ljudnivå och längsta möjliga livslängd. Tillsammans med en nyutvecklad trattlikande design som fasar in luften till fläkten uppnås en extremt effektiv kylning. Även vid maximal belastning håller sig ljudnivå under 20 decibel, vilket gör aggregatet i det närmaste helt ljudlöst.

Dark_Power_12
Be quiet Dark Power 12 är en högeffektiv, full modulär PSU med extremt effektiv och tyst kylning.

Aggregatet är helt modulärt med fem separata anslutningar för interna enheter. Vi får dubbla P8-anslutningar, fyra PCIe-kontakter och standardiserade ATX-anslutningar för moderkortet. Till dessa måste vi ge Be quiet ett extra plus då de skickar med extra långa kablar på upp till 1 200 millimeter vilket gör det enkelt att montera PSU:n även i en större chassi.

LÄS OCKSÅ
Test: Coolermaster V850 SFX Gold

En mycket intressant lösning som Dark Power 12 erbjuder är ett manuellt överklocknings-läge. När man aktiverar en liten switch som placeras i en av chassits expansionsplatser  växlar nätagget över från dess normala fyr-rails-läge till ett högpresterande singel-rail-läge optimerat för kraftfullare överklockning.

Kabelfri insida

Går vi över till insidan så använder Be quiet en analog topologi kallad ”Active Rectifier + Full Bridge LLC + SR + DC/DC” som för att uppnå samma effektivitet som den fullt digitala Pro-modellen använder sig av fem dotterkort där varje genomgår en separat produktion- och kvalitetskontroll. Dessutom möjliggör denna design ett bättre luftflöde och en snabbare utslussning av varm luft. Till detta medför lösningen med att delvis bygga på höjden, att transportsträckorna mellan kretsarna blir kortare vilket minskar störningar och ger ett effektivare PSU.

Dark_Power_12_Kablar
Med aggregatet medföljer långa kablar för enkel installation samt anslutning för att aktivera överklockningsläget.

Vi kan även se att hela insidan helt saknar kablar, all förbindelse går vi kretskortens anslutningar och kontakter. Något som även detta ligger till grund för en lång, stabil drift. Så det är inte någon slump att aggregatet kommer med tio års garanti. Konstruktionen ger även aggregatet bästa tänkbara skydd mot olika former av oren ström såsom: OCP, OVP, UVP, SCP, OTP och OPP.

Be quiet Dark Power 12
6 / 6 Betyg
2 075 krPris
För
Mycket hög effektivitet, gedigen konstruktion, helt modulärt, långa kablar, extremt tyst, överklocknings-switch, tio års garanti.
Emot
Inget!
Rekommenderas till
Har du behov av ett extremt högeffektivt och stabilt nätaggregat så ligger Be quiet Dark Power 12 i klassen ”as good as it gets”.

SPECIFIKATIONER Be quiet Dark Power 12 – 750 W:

  • Tillverkare: Be quiet , www.bequiet.com
  • Cirkapris:  2 075 kr inkl. moms, 1 660 kr exkl. moms
  • Effekt: 750 watt
  • Effektivitet: 80 PLUS Titanium certifiering
  • Mått: 175 x 150 x 86 mm
  • Kylning: 135 mm Silent Wing-fläkt
  • Multiraillösning: 4 och överklockning till 1
  • Antal medföljande kablar: 13 st
  • Antal PCIe 6+2 kablar: 6 st

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här