Coolermaster V850 är ett kompakt och stabilt nätaggregat som låter dig bygga en liten dator med massor av kraft.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Sedan flera år har vi sett en trend och ökning av allt mindre och kraftfullare datorbyggen. Detta har delvis blivit möjligt i och med att dagens moderkort använder M.2-baserad lagring samt att topprankade grafikkort oftast ger kraft nog för att köras i singelkortkonfiguration där vi inte behöver extra expansionsplatser och därför kan klara att bygga en snabb överklockningsbar dator i ett minimalt chassi. Men för att detta ska kunna fungera optimalt krävs så klart även ett nätaggregat, PSU, som kan hantera strömkraven som en överklockad processor och ett högpresterande grafikkort. Det är här Coolermasters SFX-serie kommer in i bilden.

Gedigen konstruktion

Coolermaster V850 SFX är som namnet antyder ett SFX-klassat PSU vilket bara mäter 100 x 125 x 63,5 millimeter. Men trots det minimala formatet ryms här en 92 millimeters tystgående fläkt som effektivt ser till att transportera bort varm luft från aggregatets insida. Fläktens nio, lätt vinklade blad, skapar även ett bra flöde med minimal resonans vilket gör att vi kan ha vårt system stående bredvid oss på skrivbordet utan att störas av fläktljudet.

V850 SFX bracket
Med den medföljande konsolen kan vi använda samma PSU i flera olika typer av chassin.

Hela aggregatet har en mycket stabil konstruktion vilket även gäller enhetens medföljande SFX till ATX-konsol som vi kan fästa på nätaggregatets baksida för att använda enheten även i ett normalstort chassi. Detta kanske inte låter så viktigt, men att dels få denna flexibilitet och att denna konsol dessutom är så stabilt konstruerad gör att aggregatet kan sitta helt stabilt oavsett chassi vilket ger en längre livslängd.

Läs fler artiklar om nätaggregat

Skippa kablarna du inte behöver

På den inre långsidan hittar vi enhetens anslutningar och vi kan direkt se att det här handlar om ett fullmodulärt PSU med löstagbara kablar. Sidan omfattar anslutning till moderkortets ATX-kontakter, tre stycken HDD/SATA-anslutningar och fyra åtta-polers PCIe/CPU-anslutningar. Vi hade hellre sett en lösning med bara två anslutningar för diskar för att istället använda ytterligare en P8-anslutning för att på detta sätt få en bättre flexibilitet när det kommer till mer krävande moderkort och grafikkort.

V850 SFX modulart e1615809059939
V850 är fullt modulärt för enkel kabeldragning, men vi hade gärna bytt en HDD-anslutning mot ytterligare en P8.

Vi kan även tycka det är lite synd att enhetens kablar är så pass korta. Vi vet att ett minichassi normalt inte kräver fullånga kablar men med tanke på alla lite längre chassin och även aggregatets möjlighet att placeras i ett ATX-chassi gör att vi gärna sett att i varje fall P8/P4-kablarna varit längre.

Välskyddad insida

Vår testmodell är klassat för 850 watt och certifierat enligt 80 plus guld, vilket ger en garanterad typisk effektivitet på 90 procent. Aggregatet använder bara japantillverkade kondensatorer för högsta tänkbara driftsäker och enheten har dessutom ett fullmatat skydd mot dålig ström (OVP, OPP, SCP, OCP, UVP, OTP) samt överspänning och så kallat inrush ström som är den initiala strömrusning som kan uppstå när systemet startas.

Då aggregatet använder en singel rail-konstruktion passade det riktigt bra för överklockning. Vid våra tester använde vi följande konfiguration: Asus Rog Strix Z590-I Gaming WiFi-moderkort med en Intel i9-10900K-processor, 2×8 GB Aorus RGB-minne @4800 MHz, en Ultra M.2-enhet, dubbla mekaniska diskar samt ett RTX3090-grafikkort. Vi körde här processorn med samtliga trådar ställda på 5,1 GHz och trots detta fanns utrymme för ytterligare optimeringar, för våra mätningar visade på en effektförbrukning som toppade runt 605 watt med full stabilitet.

Coolermaster V850 SFX
5 / 6 Betyg
1 799 krPris
För
SFX-format med ATX-bracket, fullt modulärt, gedigen konstruktion, tyst fläkt, tio års garanti, Guld-certifiering, mycket bra skydd mot oren ström.
Emot
Vi hade gärna sett ytterligare en P8-kontakt, kablarna kan vara i kortaste laget.
Rekommenderas till
Detta är ett av de bästa och mest kompletta SFX-aggregat i denna kapacitetsklass.

SPECIFIKATIONER Coolermaster V850 SFX Gold:

  • Tillverkare: Coolermaster , www.coolermaster.com
  • Cirkapris:  1 799 kr inkl. moms, 1 439 kr exkl. moms
  • Effekt: 850 watt
  • Effektivitet: 80 PLUS Guld certifiering
  • Mått: 100 x 125 x 86 mm
  • Kylning: 92 mm tystgående nioblads fläkt
  • Antal medföljande kablar: 9 st
  • Antal PCIe/CPU 6+2 kablar: 4 st
  • Skydd: OVP, OPP, SCP, OCP, UVP, OTP samt skydd mot överspänning och inrush ström

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här