Vi testar H100i Elite LCD, en imponerande vattenkylning med extra fläkthantering från Corsair.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

I samband med att Intel lanserade senaste tolfte generationens Core-processorer fick vi även helt ny – Sockel LGA1700 – som tyvärr inte har samma mått som tidigare socklar vilket i sin tur innebar att våra system krävde nya kylningslösningar. Corsair, som under många år tagit fram ett stort antal slutna vattenkylningssystem, hade lite som förväntat även lösningar för den nya sockel redo till lanseringsdagen. Vi har testat ICUE H100I Elite, som trots att det är en dubbelfläktsklösning, är den minsta i den nya serien.

Komplett fläktstyrning

Enheten har sin grund i en radiator som mäter 120 x 277 x 27 millimeter vilken monteras på tilltänkt plats via totalt åtta fästpunkter, där vi i varje fall bör använda de yttre fyra och helst även två av hålen i mitten. Utanpå radiatorn placeras dubbla Corsair ML120 RGB Elite PWM-fläktar på 120 millimeter, vilka bygger ut ytterligare 25 millimeter. Detta är även samma avstånd som de externa vattenkopplingarna för tuberna har, så för att minimera avståndet bör fläktarna placeras på samma sida som tuberna.

Corsair H100i Elite LCD
De medföljande ML-fläktarna kan placeras på båda sidor om radiotorn, men för att spara plats i ett normalt chassi bör de placeras på samma sida som tuberna går ut

Corsair H100i Elite LCD är enkel att installera

Även fläktarna fästs enkelt med långa, svarta, skruvar och brickor. Tuberna som har en bas i lågpermutations-gummi som är klädd i en svart skyddande flätad strumpa mäter 380 millimeter vilket räcker för de flesta chassin. Dessa mynnas sedan ut i enhetens kombinerade pump och kylplatta vilken fästs via en bakplatta som finns för både Intels och AMD:s senaste plattformar. Värt att notera här är att då denna platta monteras på moderkortets baksida så kan det vara så, beroende på det chassi som används, att plattan måste fästas innan moderkortet installeras.

LÄS OCKSÅ
MSI MEG Coreliquid S280

När plattan väl är på plats skruvas pumpelden fast med hjälp av fyra skruvar, och då själva pumpen är relativt slimmad är det gott om plats att arbeta runt om så hela proceduren går mycket lätt. Nästa steg blir att ansluta fläktarna och dess integrerade RGB-lösning och här har Corsair inkluderat sin Commander Core-lösning. Detta är en separat enhet som är länkad till företags kompletta program Icue, mer om detta nedan.

Vad som är extra tacksamt med Commander Core är att enheten inte bara är anpassad för vår kylares fläktar utan vi kan ansluta och styra upp till totalt sex fläktar. Enheten, som med fördel göms bakom moderkortsplåten eller på en annan mer diskret synlig plats, drivs med en separat 24-pinnars anslutning och kopplas sedan även till moderkortets CPU-Fan-anslutning. Härefter ansluter vi samtliga av de fläktar vi vill använda till Commander Core vilket gäller både fläkt och RGB-kablage. Slutligen ansluter vi både pumpen och fläktstyrningsenheten till moderkortets interna USB-portar och skulle det vara så att du ha ont om platser medföljer även en USB-splitter som gör att båda enheterna kan kopplas till en port.

Corsair H100i Elite LCD – kontroller
Med hjälp av den separata kontrollenheten Commander Core kan vi hantera upp till sex fläktar och dess RGB-integration från programmet ICUE.

Med fokus på effekter

Som nämnts ovan kommer enheten med dubbla 120 millimeters ML Elite RGB PWM-flätar. Dessa använder en magnetisk levitation för att åstadkomma minimal friktion, optimal prestanda och kylförmåga samtidigt som de får en lång livslängd. Det vi däremot kan uppleva är att dessa Elite-fläktar har en högre ljudnivå vid full belastning jämfört med de lite enklare ML120RGB-modeller som vi testat tidigare.

Fläktarna kommer som namnet antyder även med full RGB-integration och denna, tillsammans med fläktens mjukt formade blad, ger kylningen en klart maffig effekt som sedan blir än bättre om den matchas med övriga komponenter.

Corsair H100i Elite LCD – kopparplatta
I pumpens botten hittar vi en stor kopparplatta som på sin insida har dubbla kanaler för jämn och effektiv kylning.

Enhetens pump har en kopparbaserad kylplatta på 56 x 56 millimeter som inne i pumpdelen har separata uppdelade flödeskanaler för bästa och jämnaste kylförmåga. På ovansidan av denna finner vi sedan en 2,1 tums IPS-panel med en upplösning på 480 x 480 pixel som stöder upp till 30 bilder per sekund. Denna kan användas för att visa realtidsinformation om vårt system som temperatur, fläkthastighet med mera eller för att visa såväl förinstallerade minivideos som egna videos som vi enkelt kan ladda upp via Icue-mjukvaran. Oavsett val får vi en mycket snygg lösning som kan kombineras och matchas mot övrig RGB-belysning.

Corsair H100i Elite LCD – skärm
Den nya IPS-skärmen låter oss visa såväl bilder som olika typer av systeminformation eller kortare filmer.

Effektiv kylning

Men effekterna är, eller bör, vara av sekundär betydelse då det är enhetens kylkapacitet som avgör om vi ska använda systemet eller inte. Vi valde att testa kylaren på Asus ROG Maximus Z690 Hero utrustad med en Intel i9-12900K-processor. Vi maximerade här processorns prestanda med hjälp av Asus egna AI-baserade överklockning där systemet hittar den optimala prestandan utan att systemet blir för varmt.

I detta läge når vi 5,4 gigahertz över processorns prestandakärnor medan de mer effektiva kärnorna ligger på 4 gigahertz. Temperaturen i detta läge ligger på gränsen med 97 grader, så vi hade helst sett en lösning med tre eller även fyra fläktar för bäst balans och kanske även möjlighet att pressa systemet något litet steg extra. Man oavsett levererar Corsair H100i Elite LCD en imponerade effektiv kylning för ett 240-millimeters kylsystem.

SPECIFIKATIONER Corsair H100i Elite LCD:

  • Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
  • Cirkapris:  2 523 kr inkl. moms, 2 018 kr exkl. moms
  • Radiatormått: 120 x 277 x 27 mm
  • Tublängd: 380 mm
  • Kylplatta: 56×56 mm
  • LCD Skärm: 2,1 tum, 480 x 480 pixel
  • Fläktar: 2 st 120 mm ML ELITE RGB
  • Luftflöde: 14,86–58,10 CFM
  • Ljudnivå: 10–30,4 dBA

Corsair H100i Elite LCD
5 / 6 Betyg
2 532 krPris
För
Lättarbetat med smidig kabel- och tublösning. Snygg och smart LCD-lösning, effektiv kylning även av nya toppmodellerna, bra program för hantering och övervakning.
Emot
Fläktarna är aningen högljudda vid full belastning, aningen högt pris.
Rekommenderas till
Corsair H100i Elite LCD är en snygg och effektiv vattenbaserad kylare för alla typer av system där du som användare vill överklocka processorn.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här