Fråga

Hej! Jag har stött på ett problem som du kanske kan lösa. Jag har klantat mig och lyckats förstöra mitt Windows XP Home Edition. Det går inte att starta i något läge även efter två ominstallationer. Därför installerade jag ytterligare ett XP.

Så nu har jag två stycken Windows-mappar. En Windows från det gamla och en Windows2 för det nya. Nu vill jag kopiera filerna och formatera om och installera på nytt. Men två av fyra användare har gjort sina dokumentmappar privata. Jag kan se alla deras filer, men kan inte kopiera. Åtkomst nekad.

Vad ska jag ta mig till? Kör jag Regedit i Windowsmappen och söker kan jag inte hitta något av våra gamla användarnamn. Däremot hittar jag det nya namnet som jag la in när jag nyinstallerade Windows2.

Svar

Det här är ett problem som inte har en helt uppenbar lösning. Jag förutsätter att du använder filsystemet NTFS? Annars är det ju bara att starta i Dos-läge med en startdiskett och kopiera filerna.

Men jag kan tänka mig några varianter. En av de mer extrema är att använda något partitioneringsprogram som Partition Magic och konvertera hela enheten från NTFS till FAT32. Rädda filerna och konvertera tillbaka …

Men annars är problemet att XP Home är väldigt begränsat i säkerhets- och behörighetshänseende. Om du högerklickar på en mapp finns inte fliken Säkerhet, som den gör i Professional. Om du däremot startar om Windows i Felsäkert Läge, så finns fliken där och du kan använda den för att ändra behörigheten på de aktuella mapparna så att du kommer åt dem.

Du kan också ordna så att du permanent får fliken Säkerhet även i XP Home. Gå till webbsidan www.microsoft.com/ntserver/nts/downloads/recommended/scm och ladda ner Security Configuration Manager genom att klicka på ”x86 (Intel) Version”, Spara filen (Scesp4i.exe) och kör den för att packa upp innehållet till lämplig mapp. Högerklicka sedan på filen Setup.inf i denna mapp och välj Installera i menyn. Starta om efter installationen, så finns sedan fliken Säkerhet på plats och fungerar som i XP Professional.

Du kan också hitta mer information här:

http://support.microsoft.com/? kbid=307874

Föregående artikelMINNESKÄKARE FRÅN NORTON
Nästa artikelNÄTVERKSTRUBBEL
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här