Fråga

Hej! Det här är inte något stort problem, men ändå irriterande. Kanske har fler råkat ut för liknande. Jag har uppdaterat ett program som många bridgespelare i Sverige använder och som helt säkert inte har virus eller liknande i sig. Men när jag startar programmet får jag upp en ruta som säger ”Utgivaren kunde inte verifieras. Vill du köra den här programvaran?”.

Innan uppdateringen fick jag inte rutan och andra användare får heller inte rutan. Hur slipper jag få den? Naturligtvis har jag försökt att avmarkera bocken i rutan men det hjälper inte. Rutan kommer ändå tillbaka varje gång jag startar programmet. Om jag klickar på ”Kör” startar programmet och fungerar som det ska. Programskaparen kan inte förklara eller lösa problemet.

Svar

Denna varning dyker upp för att Windows inte godkänner programmets digitala signatur. Normalt presenteras den inte för redan installerade program, så en första fråga blir om det är korrekt installerat? Prova med en ominstallation.

Men annars är det ju lite märkligt att den tidigare versionen fungerade, men inte den nya. Då måste det ju ha skett någon förändring i mjukvaran och det borde programmets tillverkare definitivt kunna hjälpa till med.

Vad du skulle kunna prova är dock en registerändring. Starta Registereditorn och gå till nyckeln HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Policies. Skapa en ny nyckel som heter Associations. I denna nyckel, skapa ett strängvärde som heter ModRiskFileTypes. Dubbelklicka på detta och skriv in ”.exe” (utan citationstecknen).

Denna manöver bör låta dig köra ditt program utan varning. Problemet är bara att det också innebär en säkerhetsrisk – du stänger nämligen av varningen för alla exe-filer. Så försök hellre lösa problemet på annat sätt.

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här