Fråga

Hej igen. Jag såg att min fråga om var man hittar produktnyckeln i XP fanns med i månadens magazin. Problemet löste sig ju och det gick även att aktivera det XP-OS som jag kör i Virtual Box. Det vill säga samma som är aktiverat på en annan partition på samma hårdvara. Visserligen olika hårddiskar, men i alla fall… Jag har haft bägge installationerna igång nu i mer än 30 dagar.

Jag var positiv till Virtual Box, men har modifierat den åsikten en smula. Det stora problemet är skrivarhanteringen. Jag har en ”vanlig” parallell och en USB-skrivare. En gång gick det att köra USB-skrivaren sedan var det kört. Hela USB-hanteringen låste sig plötsligt. Sedan kom lpt-skrivaren igång, men eftersom dess drivrutin inte är kompatibel med Vista gick den inte att köra. Och utan att kunna skriva ut är det inte så mycket mening med att använda Virtual Box.

När sedan Vista tappade bort nätverket gick det inte att få igång Virtual Box heller, beroende på att en av de delade mapparna ligger på en server (Linksys SNL2).

Så nu har jag återgått till att använda den långsammare omstarten av datorn när jag vill köra XP. Och då går det också så mycket snabbare.

Jag har många andra problem med Vista, som att den vill installera en drivrutin till en okänd enhet. Men det är omöjligt att veta vilken enhet som systemet avser. Om jag avaktiverar den så dyker den ändå upp vid nästa omstart. Och någon ny enhet har jag inte installerat när detta problem plötsligen dök upp.

Och så tappade systemet plötsligen bort nätverket, men inte internetförbindelsen. Jag kollade allt, router, nätverkskort och försökte ett antal gånger att reparera förbindelsen utan framgång. Gjorde tills sist en systemåterställning. Den gick inte att genomföra, utan slutade med meddelandet ”systemet gick inte att återställa”. Men då fick jag tillbaka nätverket! Jag funderar allvarligt på att gå tillbaka till mitt gamla XP.

Svar

Virtual Box har jag faktiskt aldrig provat. Det är ju en öppen källkodslösning och utvecklas därför ständigt. De problem du nämner kanske redan är lösta eller kommer att fixas i kommande versioner.

Ett program som jag däremot vet går att använda är Microsofts Virtual PC – också gratis. Där fungerar skrivarhanteringen utan problem. Jag kör XP i Virtual PC under Vista och har inga som helst problem med att komma åt nätverkskrivare på värddatorn eller på andra datorer.

Den okända enheten i ditt Vista är förmodligen just en okänd enhet. Oftast går det att få indikationer om vilken enhet det handlar genom att öppna dess egenskaper i Enhetshanteraren. Där kan det till exempel framgå om det är USB, PCI eller någon annan anslutning och ibland till och med vilken av dem. Även Loggboken kan ge användbara besked. Med lite detektivarbete kanske du sedan kan lista ut vad det är för något.

Nätverksproblemet kan jag inte diagnosticera utan mer information, men du har ju i alla fall löst det – om än på ett oortodoxt vis.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här