Fråga

Hej! Min dator är stationär, cirka två år gammal och på 2.0 gigahertz. Minnet är egentligen inte 1024 megabyte utan på 1.00 gigabyte. (OBS! När jag går in på System och tittar på ”Andra enheter” så visas det ett frågetecken (samt Okänd/Inte tillgänglig) på en enhet som kallas RAID. Är detta viktigt?)

Jag har är en fråga som ofta brukar komma upp på forum när man googlar men mitt problem skiljer sig något i karaktär från vad som ofta diskuteras.

Det började med att min dator för över ett halvår sedan en dag slog av sig själv efter att ha stått på ett tag. Den översta lampan vid glödlampssymbolen framtill lyste fortfarande medan den nedre lampan (som brukar blinka och sitter vid en skruvliknande symbol) var släckt.

När jag försökte starta datorn genom att trycka på Power-knappen hände ingenting utan jag var tvungen att dra ur kontakten, sätta i den igen och sedan tända datorn igen på knappen.

Sedan började problemen; under en tid ville datorn starta om (alltså omstart av sig själv) efter ansträngning vid arbete med tunga grafiska filer. Men nu sedan någon månad tillbaka stänger datorn av sig själv redan vid omstart (alltså stänger ned helt utan omstart, precis som beskrivs i inledningen).

Detta innebär att jag får dra ur kontakten, sätta i den igen och sedan vänta ca tio minuter innan jag trycker på Power-knappen (gör jag det direkt händer ingenting, utan bara den översta lampan tänds men processen går inte vidare och jag får helt enkelt dra ur kontakten igen).

Denna procedur måste jag göra minst ett tiotal gånger eftersom den vill stänga av sig återigen så snart Windows skrivbord är färdigladdat. Efter ett antal gånger lyckas det till slut, men då har det tagit mig nästan en timme med alla ur- och isättningar av kontakten, väntetid mellan varje gång etcetera. Detta händer numera varje gång jag vill starta datorn. Notera dock att detta inte händer vid omstart, utan efter att man stängt av datorn helt och sedan ska starta den igen.

Den gängse uppfattningen på olika forum brukar vara att det rör sig om överhettning (kondensator på moderkortet börjar läcka, damm på fläktar och kontakter etcetera), att fläkten gått sönder eller att moderkortet eller nätaggregatet är trasigt. De flesta verkar dock mena att det oftast rör sig om nätaggregatet är sönder.

Vad tror du? Är det nätaggregatet? Måste erkänna att jag aldrig försökt ta bort damm från datorn så jag ska naturligtvis göra det också, men måste vänta tills jag kan få hjälp med det eftersom jag inte är tekniknörd och inte gillar att öppna datorn eller röra vid innanmätet.

Vad tror du det är och vad kan jag göra åt det?

Datorn fungerar bra i övrigt även om dess kapacitet kunde vara bättre när det gäller att orka med grafiska aktiviteter (spel, Flash) en längre tid.

Svar

Hmm, 1024 megabyte och en gigabyte är lika mycket. Och frågetecknet vid RAID behöver du inte bry dig om, eftersom du uppenbarligen inte använder RAID. Vill du bli av med det ändå borde det räcka med att installera moderkortets drivrutiner.

När det gäller ditt större problem blir även min första gissning att det handlar om överhettning. En rejäl städning av datorn, så att du får bort damm från alla fläktar och lufthål borde minska dina svårigheter.

Om detta visar sig inte vara lösningen blir det hela lite svårare. Jag tror dock mindre på nätaggregatet än att det blivit något fel på moderkortet, alternativt grafikkortet. Att testa om det är nätaggregatet är dock enklare och billigare. Byt bara aggregat med en annan dator. Fungerar det då är det dags att köpa ett nytt.

Att byta moderkort är en mer komplicerad historia och ett nytt kort kostar dessutom pengar. Vi får helt enkelt hoppas att dammborttagningen löser problemet.

Föregående artikelÄndring av nätverksinställning
Nästa artikelSparc får utegångsförbud efter tio
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här