Apples mobila operativsystem är här i en ny version. IOS 5 innehåller över 200 nya funktioner. Vi listar de mest intressanta.

                   Läs också:
                    Dubbla kärnor i Iphone 4S

Bild 406281

IOS 5 släpps den 12 oktober. Samma datum öppnar Apple sin nya molntjänst Icloud.

Allt till molnet
Molntjänsten Icloud låter dig koppla samman, dela och synkronisera innehåll mellan dina IOS-, OSX- och Windows-enheter och integreras i massor av applikationer.

Icloud kan bland annat synkronisera användarens applikationer, dokument, bilder och kontakter. Tar du ett fotografi med kameran synkroniseras bilden mot Icloud och skickas till dina övriga enheter i Applemolnet automatiskt. Om, och hur mycket, fotografierna skalas ned är oklart i skrivande stund.

Tjänsten är gratis för IOS5- och Mac OSX Lion-användare och ger dig fem gigabyte lagringsutrymme för e-post, dokument och säkerhetskopiering. Mer utrymme går givetvis att köpa i efterhand. Användare får dock spara hur många applikationer, böcker och Itunesköp som helst. Den typen av material räknas alltså inte in i lagringsutrymmet.

Bild 406268
Notification center i IOS5.

Håll koll på nyheterna
Framöver hittar du alla så kallade notifications samlade i ett nytt gränssnitt. Och tittar du på film, eller spelar spel när någon till exempel skickar ett SMS, visas information om meddelandet i skärmens överkant i stället för att, som tidigare, täcka en stor del av bildytan. Information om nya meddelanden har även hittat in till låsskärmen, så att du slipper låsa upp telefonen för att ta del av informationen.

Fotografera med volymknappen
Apple lägger in en genväg till kameran på låsskärmen, så att du kan komma den med en pekning. Dessutom fungerar ena volymknappen (äntligen) som avtryckare. Fotomjukvaran uppdateras och låter användaren utföra enklare redigering av fotografierna direkt i mobilen.

Påminn dig själv
Du som inte vill använda kalendern som en att-göra-lista eller ladda ned en app, är antagligen intresserad av nya Reminders. Applikationen kan synkroniseras med Exchange och nya Icloud och har stöd för påminnelser baserade på datum, klockslag och plats. Är det dags att betala räkningarna när du kommer hem från jobbet, kan den nya applikationen påminna dig så snart den märker att du är framme.

Bild 406271
     Apple lanserar en tjänst för snabb-
     meddelanden mellan IOS5-enheter.

Glöm SMS
Det finns massor av SMS-ersättare i Apples programbutik. Nu släpper företaget en egen. Imessage låter användaren skicka texter, bilder och filmer till vänner och bekanta över 3G eller Wi-Fi, utan att betala för dyra SMS- och MMS. Tjänsten har stöd för läskvitton, men till skillnad från vissa av konkurrenterna fungerar den endast mellan IOS5-enheter. Applikationen släpps även utan kostnad till Iphone 4 och 3GS.

Sök mejl på servern
Nya e-postklienten låter dig flagga meddelanden och göra fullständiga sökningar på servern. Det blir även möjligt att dra-och-släppa e-postadresser mellan olika fält och formatera texten.

Skippa datorn
Snart behöver du ingen dator för att kunna använda Iphone. Nya telefoner fungerar direkt utan att behöva initieras mot Itunes först, och det blir även möjligt att uppdatera telefonen trådlöst, utan dator.

Som Itunes för tidningar
Newsstand är Apples nya digitala tidningsbutik. Där kan du både beställa prenumerationer och köpa lösnummer. I det förstnämnda fallet kan tjänsten ladda ned nya utgåvor automatiskt i bakgrunden, så att du inte riskerar att missa något.

Inbyggd mikroblogg
Twitter är integrerad med IOS5. Du loggar in i telefonens inställningar och kan bland annat twittra direkt från webbläsaren, foto- och kartapplikationen.

Bild 406283
Positionsbestämmer nära och kära.

Koll på kompisar
Find my friends är en ny applikation som kan visa var dina vänner befinner sig och dela ut din position till dem. Det krävs givetvis att personerna i fråga också använder – och väljer att dela ut sin position i – det nya programmet. Man kan aktivera funktionen tillfälligt under ett angivet tidsintervall och föräldrar som vill hålla koll på sina barn kan avaktivera möjligheten att stänga av positionsbestämningen.

Skicka kort – på riktigt
Apple följer i Postens fotspår och lanserar en applikation/tjänst som låter användaren skicka fotografier tagna med mobilen via vanlig post. Cards släpps den 12 oktober. Vill du testa Postens app redan nu, hittar hittar du mer information här.

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här