Fråga

Jag har ett äldre grafikkort, Geforce GT320, i min dator. Nu vill jag köpa ett nytt och undrar hur jag går tillväga för att avinstallera mitt gamla och installera mitt nya utan att det blir konflikter med drivrutiner och övrig hårdvara?

Mattias

 

Svar

 

Har du ett äldre grafikkort har du kanske också en äldre dator. Det första du måste göra är att kontrollera vilken typ av anslutning datorn stöder och köpa ett sådant kort. Väljer du sedan ett kort med Nvidia-kretsar även denna gång får du garanterat inga problem.

Men normalt är det inte heller annars något problem att byta grafikkort, även om de är från olika tillverkare. Du bör dock ta bort tillverkarens program, vilket görs via Kontrollpanelen som vanligt. Ta sedan ur gamla kortet, sätt i det nya, starta datorn och installera tillverkarens program och drivrutiner. Du hittar dem hos antingen www.nvidia.com eller www.amd.com.

Skulle det mot förmodan vara något som krånglar kan du använda ett program som Display Driver Uninstaller som kan laddas ned på adressen www.guru3d.com.

Föregående artikelBahnhof datalagrar igen – men med en twist
Nästa artikelProgramtips: Locate32 3.1.11.8220a
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här