Fiber och 4G är på stadig uppgång enligt Post-och Telestyrelsens senaste rapport.

1,4 miljoner bredbandsabonnemang via fiber fanns det i Sverige i slutet av 2014 enligt Post- och Telestyrelsens årliga rapport Svensk telemarknad. Det är en ökning med 17 procent.

Antalet abonnemang med snabba hastigheter både uppströms och nedströms, på 100 megabit per sekund eller mer, fortsatte också att öka. Av de 14,4 miljoner mobilabonnemang som fanns i slutet av 2014 har fyra miljoner använt 4G-tjänster, vilket är en ökning med 2,5 miljoner abonnemang.

Det totala antalet TV-abonnemang (oavsett sändningsteknik) har minskat med två procent under 2014, till 5,1 miljoner. Däremot ökar antalet IP-TV-abonnemang med 15 procent och ligger nu på 833 000. Det är för första gången den största digitala tv-plattformen.

Antalet IP-baserade telefonabonnemang har ökat stadigt under de senaste åren och ligger nu på nästan 1,7 miljoner – en ökning med elva procent. De utgjorde i slutet av 2014 hela 46 procent av alla abonnemang på fast telefoni. 

De totala intäkterna på slutkundsmarknaden för elektronisk kommunikation uppgick till 52,7 miljarder kronor under 2014. Det är en ökning på en procent jämfört med 2013.

Föregående artikelXperia Z4 blev Z3+
Nästa artikelByte till Windows 10
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här