Fråga

 

Jag köpte nyligen en ny dator, men upptäckte att den bara har 149 gigabyte på hårddisken. Med Windows 10 och fabriksinstallerade appar var en fjärdedel av hårddisken redan upptagen, och jag har över ett dussin dataorpel, många väldigt tunga och sväljer 20 gigabyte på bara installationen.

Till det ska man lägga moddar och patchar, olika program, samt hundratals bilder och dokument. Med andra ord räcker 140 gigabyte inte ens till en bråkdel av allt jag använder datorn till.

Därför kollar jag runt på nätet efter en ny intern hårddisk, så jag kan byta ut den. Jag hittade en Youtube-video som visar hur man byter hårddisk, men här är min stora fråga: Är alla interna hårddiskar kompatibla med alla datorer, eller är det speciellt för vissa?

 

Datorn jag har är en ASUS M32AD-Nr010T

Jag har hittat en Seagate Barracuda ST2000DM001 intern hårddisk med två terabyte. Passar de ihop?

Kristina Olsson

 

Svar

 

Att din hårddisk är så liten borde betyda att det är en SSD, vilket är lite förvånande när det gäller en stationär dator. Det är ännu inte så vanligt att sådana levereras med annat än vanliga hårddiskar.

Men det betyder också att du ska vara glad för din disk och absolut inte byta ut den. Den ger dig nämligen en betydligt snabbare dator och framför allt en snabbare start. I stället ska du behålla den och komplettera med en disk till.

Det är inga problem att få plats med ytterligare en hårddisk i en stationär dator och den du har valt ut kommer att fungera utmärkt. Det gör också det hela mycket enklare, eftersom du slipper krångla med ominstallation av Windows.

Föregående artikelProtokoll för NAS-kommunikation
Nästa artikelProgramtips: Hdsentinel 4.71
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här