Linksys senaste koncept är utan tvekan ett perfekt val för trådlös täckning över större områden.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Bättre överföringshastigheter i de trådlösa nätverken och multibandslösningar till trots – räckvidden har varit och är ett problem. Något som kan åtgärdas med så kallade extenders. Problemet med många av de sistnämnda är dock att de skapar ett alternativt SSID. Du behöver alltså växla över manuellt eller vänta på att signalen ska blir så svag att den bryts och nästa nätverk går in.

Därför får Linksys EA9500 Max-Stream vår rekommendation. För med denna produktserie verkar problemen vara ett minne blott.

EA9500

Grunden i den nya serien är EA9500, även kallad AC5400. Det är en trebandsrouter som har en kombinerad maximal datagenomströmning på 5,3 gigabit per sekund.

Fördelningen över de tre banden ser ut som följer:

  • Band 1 är optimerat för 2,4 gigahertz (maximalt en gigabit per sekund).
  • Band 2 och 3 fokuserar på fem-gigahertzbandet (maximalt 2,166 gigabit per sekund och band).

För att maximera täckningen har Linksys försett EA9500 med åtta ställbara antenner. För kraften står en processor på 1,4 gigahertz med två kärnor. Detta, i kombination med bland annat MU-MIMO-teknik, innebar att allt flöt på med bra överföringshastighet trots hög belastning  i form av flera nedladdningar, strömning av HD-film och en videokonferens.

Linksys har även tänkt på enheter som inte har trådlös anslutning. Det finns också tillfällen då du av olika anledningar kanske föredrar att använda kabel. Hur som helst, EA9500 har försetts med hela åtta portar för gigabit Ethernet. Ett par av dessa kunde dock ha haft stöd för PoE, för exempelvis strömförsörjning av nätverkskameror.

Förutom dessa portar finns två stycken för USB. En av dem har stöd för version 3 och är tänkt för USB-anslutna lagringsenheter.

AC1900+

02_re7000Trots utmärkt räckvidd och hög överföringshastighet finns det begräsningar även för Linksys router. När du märker att signalen blir för svag eller hastigheten för låg, kan du bygga ut nätverket med en extender. Linksys har tagit fram en modell kallad AC1900+. Denna fungerar med vilken router som helst men är optimerad för produktserien Max-Stream.

När du ska ansluta denna enhet börjar du med att använda Linksys utmärkta mobilapp kallad Spotfinder. Denna app visar dig vilken som är den bästa placeringen för enheten. Därefter ansluter du enheten till ett strömuttag och sammanlänkar den med EA9500 med hjälp av WPS.

Nu konfigureras AC1900+ med samma SSID och lösenord. Du kan alltså röra dig fritt inom enheternas totala täckningsyta. Detta helt utan avbrott och med automatisk växling till den starkaste signalen. Det går även att ansluta flera extenders, med routern i mitten, för att skapa ytterligare förbättrad täckning.

För att verkligen sätta tekniken på prov lät vi tre personer strömma film på bärbara datorer. Dessa fick sedan förflytta sig fram och tillbaka över tre våningar. Enheterna tvingades på så sätt att kontinuerligt växla mellan de olika åtkomstpunkterna och inte en enda gång tappades synkroniseringen – ett extremt bra betyg.

Smart gränssnitt

Från ett användarvänligt webbgränssnitt kan du enkelt se anslutna enheter, vilka även direkt kan blockeras om så önskas. Du kan konfigurera gästnätverk, ställa in föräldrakontroll, hantera olika former av trafikprioriteringar samt hantera extern lagring. De säkerhetsalternativ som bjuds är 64/128-bits WEP, WPA2 Personal och WPA2 Enterprise.

Fast du är inte enbart hänvisad till webbgränssnittet, utan det finns mobilappar för Android och IOS. Dessa ger mer eller mindre samma konfigurations- och kontrollmöjligheter.

En funktion som vi uppskattade extra mycket var möjligheten att spåra och analysera signalstyrkan för anslutna enheter. Den är extra användbar för enheter med stöd för både 2,4 och 5 gigahertz, då du kan välja optimal anslutning beroende på bland annat avstånd från anslutningspunkt.

Sammantaget är vi imponerade av Linksys koncept. Det skapar ett unifierat trådlöst nätverk över stora ytor med hög överföringshastighet. Dessutom är allt enkelt att handha. Då du även snabbt och enkelt kan bygga ut nätverket för bättre täckning över än större områden är detta en lösning som vi verkligen vill rekommendera.

 

Test: Linksys EA9500 Max-Stream
5 / 6 Betyg
För
Enkel anslutning. Smart gränssnitt. Ett SSID. Hög data genomströmning.
Emot
Kanske aningen stor router. Ej PoE.
Rekommenderas till
Det i skrivande stund perfekta valet för trådlös täckning över större ytor.

 

Tillverkare: Linksys, www.linksys.com

Cirkapris: 3 990 kr inkl. moms, 3 192 kr exkl. moms

Antal antenner: 8 st

Nätverksportar: 8 st, gigabit

USB: 2 st

Maximal datagenomströmning: 5,3 gigabit per sekund

Säkerhet: 64/128-bits WEP, WPA2 Personal och WPA2 Enterprise

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här