Den senaste trådlösa musen från Logitech har lärt sig av föregångarnas misstag och kombinerar gott om funktioner med grym trådlös sensorprestanda.

Det här är inte första gången Logitech försöker sig på en trådlös spelmus. Ett av tillverkarens mest populära alternativ är G602. Denna mus har fått god kritik för sina många anpassningsmöjligheter och bra batteritid, men kritiserats för bristen på laddningsbart batteri. Den lite dyrare G700 (och senare G700S) har i sin tur laddningsbart batteri, men fick istället kritik för inbyggd sensoracceleration.

Logitech G900 är därför tänkt att bli det bästa av två världar och fungera precis lika bra trådlöst som trådbundet. Det inbyggda och laddningsbara batteriet utlovas klara ett dygns användande om lysdioderna är aktiva, utan belysning utlovas uppåt 32 timmar.

Det medföljer även utbytbara knappar till musens sidor, en Micro-USB-kabel, en trådlös sändare samt en adapter från Micro-USB till vanlig USB. Den sistnämnda är till för att använda anslutningskabeln som förlängningskabel till sändaren.

Passar även vänsterhänta

För att vara trådlös väger G900 inte så mycket (batteri och trådlös mottagare tenderar annars att innebära en tyngre mus), enbart 107 gram. Konstruktionen känns dock solid trots den låga vikten. Du kan emellertid inte anpassa vikten som på en del andra möss.

På undersidan sitter sex glidytor i teflon – två stora vid sidorna och två i fram- respektive bakkant. Sedan finns det två ytterligare glidytor bredvid sensorn för ökad stabilitet.

Designen är symmetrisk med samma knappar och utformning på båda sidor. Fördelen med detta är att den fungerar lika bra för vänster- som för högerhänta användare. Nackdelen är att utformningen inte är lika ergonomisk som på många av de asymmetriska alternativen. Den är inte obekväm, men det hade varit trevligt med ytterligare stöd för tumme och lillfinger.

Smidigt rullhjul

Musen har en uppsjö knappar som fritt kan konfigureras med Logitechs mjukvara. Förutom de två primära musknapparna finns det två tumknappar på vardera sida samt två knappar för att öka respektive sänka sensorupplösningen. Tumknapparna sitter fast med magneter och kan bytas ut mot en fast list istället för klickbara knappar – lämpligt om du tenderar att komma åt dem av misstag.

Likt flera andra av Logitechs mer påkostade möss är G900 försedd med ett rullhjul med två olika lägen: ett stegindelat läge och ett frikopplat. I det stegindelade läget fungerar hjulet som ett traditionellt rullhjul med tydliga, taktila steg. I det frikopplade läget är hjulet helt steglöst och kan snurra flera varv med en enda fingerrörelse – smidigt för att snabbt navigera i långa dokument. Nära hjulet sitter en knapp för att växla mellan lägena.

Tummen upp för rullhjulet som helhet. Båda lägena är mycket bekväma att använda och hjulet har precis lagom friktion.

På musryggen sitter även en logotyp med RGB-belysning. Den som vill kan med andra ord anpassa sin mus i 16,8 miljoner färger. Lämpligast är dock att lämna funktionen avstängd i trådlöst läge för att förlänga batteritiden. Trots allt täcker du ändå logotypen med handen när musen används.

Entusiastmus med entusiastpris

Nu är renodlade spelmöss riktade till en nischad målgrupp, men G900 imponerar ändå i sin klass. Batteritiden under våra tester är i linje med Logitechs löften på mellan 20 och 30 timmar. Likaså är det enligt vår mening omöjligt att märka någon prestandaskillnad mellan trådbundet och trådlöst läge. Den optiska sensorn är helt utan inbyggd acceleration och den maximala upplösningen är på 12 000 dpi – det är mer än tillräckligt för något tänkbart användningsområde.

Rent funktionellt är det enda vi saknar egentligen en smidig dockningsstation i stil med Steelseries Sensei Wireless eller Razer Mamba. Både användarkänsla och mjukvara är nämligen i toppklass. Elefanten i porslinsrummet är dock prislappen, du får betala närmare 1 900 kronor för G900 Chaos Spectrum. Lite väl saftigt för en datormus i vårt tycke.

Av Carl Holmberg

 

Test: Logitech G900 Chaos Spectrum
4 / 6 Betyg
För
Bra sensor och batteritid. God känsla i knappar och rullhjul. RGB-belysning. Kompetent mjukvara.
Emot
Dyr. Har ej dockningsstation. Ej justerbar vikt.
Rekommenderas till
En avancerad spelmus för dem som vill slippa sladdarna.

 

Tillverkare: Logitech, www.logitech.com

Cirkapris: 1 900 kr inkl. moms, 1 500 kr exkl. moms

Mått: 130 x 64 x 40 mm

Vikt: 107 g

Sensor: Optisk, Pixart PMW3366

Upplösning: Upp till 12 000 dpi

Anslutning: USB-kabel, USB-sändare


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här