Western Digitals hittills största hårddisk rymmer hela 14 terabyte och är en ren företagsprodukt.

Tiden när hårddiskar på en terabyte ansågs gigantiska är sedan länge förbi. Western Digital har nu börjat leverera sin nyaste och största hårddisk, HGST Ultrastar Hs14. Som namnet antyder har denna enhet en kapacitet på 14 terabyte och är dessutom snabbare och effektivare än 12-terabytesdiskarna företaget utkom med i fjol.

Precis som många högkapacitetshårddiskar är Hs14 fylld med helium, en teknik som HGST (som ingår i Western Digital) kallar Helioseal. Enheten använder SMR (Shingled Magnetic Recording) på åtta skivor för att nå den höga kapaciteten. Enligt företaget är effektförbrukningen bara 5,2 watt vid tomgång och 6,2 watt under drift.

Hs14 finns i både SATA- och SAS-versioner. Den förstnämnda stöder standarddatahastigheter på sex gigabit per sekund, medan SAS-versionen kan göra tolv gigabit per sekund. Båda enheterna har 512 megabyte databuffert och en kontinuerlig överföringshastighet på 233 megabit per sekund.

Hårddisken är utformad för att kunna användas dygnet runt i minst 2,5 miljoner timmar, vilket gör den lämplig för företag och servrar. Även priset kommer att ligga långt över vad vanliga konsumenter vanligtvis vill betala. Men konsumentversioner dyker säkert upp inom några år.

Det här är den nuvarande ledaren när det gäller att lagra massor av data, men mer kommer. Exempelvis Seagate har sagt att de planerar en 16-terabytes heliumfylld disk till 2018. Den kan följas upp av en 20-terabytes enhet 2020.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här