Neural Compute Stick är en strömsnål datorsticka med inriktning på artificiell intelligens och som inte kräver uppkoppling.

Intel-företaget Movidius har presenterat Neural Compute Stick som den första ”självständiga” AI-acceleratorn i ett USB-stickformat. Stickan riktar sig till produktutvecklare, forskare och tillverkare som vill minska sina forsknings- och utvecklingskostnader när de testar sina maskinlärningsapplikationer.

Enligt Movidius kan Neural Compute Stick-kunderna antingen använda Intels Nervana-moln för att träna sina neurala nätverksmodeller eller utnyttja en egen träningsinstallation. Beräkningsstickan kommer att kunna köra modellerna oavsett var de tränats.

Eftersom Neural Compute Stick är en inferensaccelerator behöver den ingen internetanslutning för att fungera. Detta ger flera fördelar, till exempel bättre integritet, eftersom de data som de neurala nätverk ska arbeta med kan vara lokala. Inferensoperationerna är också effektivare eftersom de sker i realtid och det finns ingen risk för fördröjning på grund av internetuppkopplingen.

Utvecklare kommer att kunna kompilera ett upplärt Caffe-baserat fonetiskt neuralt nätverk (CNN) i ett inbäddat neuralt nätverk som optimerats för att köra på den Myriad 2 VPU (vision processing unit) som sitter i Neural Compute Stick. Myriad 2 utlovas ge omkring 100 GFLOPS med endast en watts förbrukning och kan alltså drivas via USB-porten.

Priset är överkomligt – ungefär 750 kronor.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här