Fråga

Jag har en stationär dator med Windows 10. För nio månader sedan klonade jag min hårddisk till en Samsung 850 EVO 500 gigabyte SSD med medföljande kloningsprogram.

Allt fungerade bra fram till den stora Windows 10-uppdateringen i somras. Då kraschade datorn. Jag fick svart bildskärm och låsta appar. Jag lyckades inte fixa själv, utan fick lämna in datorn till en reparatör som fixade problemet för dyra pengar.

När datorn kom hem klonade jag min fungerande SSD till en hårddisk. I augusti fick jag nya problem med min SSD-installation – svart skärm och låsta appar. Då installerade och uppdaterade jag min klonade hårddisk som fungerade perfekt.

Klonade återigen den fungerande hårddisken till SSD. När jag då byter tillbaka till SSD är apparna låsta igen. Det verkar vara något problem med SSD-enheten, eftersom hårddisken fungerar perfekt. Har ni några tips?

Jan Ivarson

Svar

Din fråga är mycket svår att besvara utan tillgång till datorn. Som du säger verkar det ju vara något SSD-relaterat. Har du kontrollerat att den mår bra, med Samsung Magician eller något annat lämpligt verktyg? Kontrollera också både i BIOS och i Enhetshanteraren att du kör den i AHCI-läge.

Det skulle nog också vara värt ett försök att göra en reparationsinstallation, men det kräver att du kommer in i Windows. Går det att starta i felsäkert läge? Annars skulle du kunna prova med en ren nyinstallation. Så länge du har din hårddisk i reserv gör det ju ingenting om du mixtrar med innehållet på SSD:n. Installationsfiler kan du hämta här: http://korturl.com/w10se.

Ytterligare en variant på samma tema är att installera någon Linuxdistribution på SSD-enheten och kontrollera om allting fungerar som det ska då.

Läsartips mottages gärna!

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

 1. Testa att gå in i BIOS och ändra till antingen AHCI eller IDE.
  jag hade ungefär samma problem med att BIOS inte hittade SSD därför den tappat korrekt inställning i BIOS.

 2. GPARTED – BOOT FRÅN CD/DVD SKIVA ALT USB (GÅR DÅ ATT LAGRA FELMARKERADE
  SEKTORER O SPÅR (KNEPIGT OM DEN GÅR I AHCI LÄGE -DÅ ÄR DET MYCKET SOM KAN GÅ ÅT SKOGEN! KOLLA AHCI LÄGET ANNARS
  M Å S T DEN KÖRAS I ”VANLIGT LÄGE” OCH
  INTE DETTA SPEC [SOM WIN8/10 KRÄVER!]
  ANNARS FINNS WM WARE WS TESTA GSG!
  FÖRSÖK GÖRA EN ”NY” *HDD* MED GPARTED COPY SOM KOPIERAR EXAKT SEKTORER /SPÅR – FORDRAR STABILT ELNÄT OCH NÄTAGGREGAT – ANNARS KAN
  DET GÅ ÅT F-NDERS!

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här