En kommande standard kan fördubbla överföringshastigheten över USB.

Det här med USB var en gång ganska enkelt, men blir allt rörigare. Det fysiska gränssnittet, där USB-C-kontakten är det senaste, kombineras med ett kommunikationsgränssnitt, där USB 3.1 varit det nyaste. Men det går ju också att köra Thunderbolt, Displayport och HDMI via USB-C.

Nu förvirras det hela ytterligare när USB 3.0 Promoter Group, som bland andra räknar Apple, HP, Intel, Microsoft och Texas Instruments till sina medlemmar, presenterar ännu en USB-C-specifikation – USB 3.2. Den nya standarden kommer att stöda två parallella överföringar på tio gigabit per sekund (mot tidigare fem) vilket i teorin alltså dubblerar hastigheten till 20 gigabit per sekund.

För att kunna dra nytta av USB 3.2 behövs naturligtvis enheter som stöder detta. Tekniken är förstås bakåtkompatibel och förutsättningen är att så kallade USB Superspeed-kablar används, då det i dessa finns fyra lediga trådar som bara utnyttjas för alternativa överföringar som Displayport.

Med tanke på att USB 3.2 inte förväntas bli en färdig standard förrän senare i år, kommer det troligen att dröja ett tag innan vi ser den nya standarden rulla ut på enheter på marknaden, och det finns tydligen ännu fler överraskningar planerade inför det kommande evenemanget USB Developer Days i september 2017.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här