Nvidia Titan V grafikkort

Nvidias hittills mest kraftfulla grafikkort för vanliga datorer är inte till för spel, utan för beräkningskraft och artificiell intelligens.

Grafikkort från Nvidia har blivit någon slags standard för at hantera arbetsbelastningen vid maskininlärning och nu har företaget lagt ytterligare ett avancerat beräkningscentrerat kort till sortimentet, nämligen Titan V. Detta kort, som bygger på Nvidias Volta-arkitektur, har 21,1 miljarder transistorer på en krets på 815 kvadratmillimeter och kan leverera en beräkningskraft på hela 110 teraflop.

Detta kostar naturligtvis. Kortet, som har tolv gigabyte HBM2-minne, kommer att säljas för 3 000 dollar, alltså närmare 30 000 kronor. För det priset får man en ökning i råkraft på nio gånger jämfört med föregångaren Titan Xp, som såldes för 1 300 dollar.

Det är värt att notera att detta egentligen inte är Nvidias hittills mest kraftfulla kort – den äran tillhör fortfarande 112 teraflop-kortet Tesla V100, som kostar runt 10 000 dollar. Det är dock Nvidias mest kraftfulla grafikkort för vanliga datorer. Både Titan V- och V100-korten verkar dock ha ganska mycket gemensamt, som till exempel V100-kärnan, även om Titan V har både mindre minne och en mindre minnesbussbredd.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här