Fråga

Jag har två hårddiskar anslutna till min router. Hur får jag dem att vara åtkomliga automatiskt när jag startar en dator i samma nät?

Uffe Borgenheim

Svar

Det hade varit enklare om du berättat vilken router du har, eftersom inställningarna varierar mellan fabrikaten. Men för en router med USB-anslutningar med stöd för hårddiskar finns det också inställningar för dem.

Logga in på routern med hjälp av en webbläsare och leta i inställningarna efter något som handlar om File Sharing, Samba Server eller något liknande och aktivera detta.

Sedan ska du kunna använda Utforskaren i Windows från valfri dator i nätverket och skriva in adressen till din router, exempelvis 192.168.1.1. Sedan ska du kunna se dina två hårddiskar. Troligtvis heter de sda1 och sda2 och du kan använda dem som vilken enhet som helst.

För att göra det enklare att komma åt dem i fortsättningen kan du högerklicka på respektive enhet och välja ”Anslut nätverksenhet”. Välj en ledig enhetsbokstav och klicka på Slutför.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här