Fråga

Jag har fått några meddelanden nyligen att min webbläsare Chrome var för gammal och behövde uppdateras. Numera känner jag igen bra råd när jag hör dem och utnyttjar alltid automatiska uppdateringar eller uppdaterar när jag blir tillsagd. Jag var inte alltför bekymrad eftersom jag tänkte att en uppdatering skulle komma.

I dag fick jag ett nytt meddelande och en Google-sökning pekade mig till www.whatismybrowser.com, som informerade mig om min Chrome-version var 67. Jag har inte laddat ned någonting. Jag kollade efteråt och min Chrome-version visas aktuell, version 67.0.3396.62.

Så vad handlar dessa meddelanden om? Är det något jag borde vara oroad över?

Frank

 

Svar

Du har den senaste stabila versionen av Google Chrome (när detta skrivs), så dina uppdateringar fungerar tydligen. Chrome hämtar och uppdaterar sig i bakgrunden utan du märker något. Meddelandet du fick kan ha handlat om att en uppdatering var tillgänglig och den skulle installera uppdateringen för dig, eller att webbläsaren behövde startas om.

Men det är klokt att vara försiktig. Det finns några aktuella bedrägerier på vissa webbplatser som skickar upp en varning som säger att din webbläsare är föråldrad. De hoppas då förstås att du kommer att klicka på länken och installera den falska uppdateringen och bli smittad av något.

Den här varianten av virusspridning har funnits för Adobe Flash och Adobe Reader i många år, men att i stället sikta på webbläsaren är relativt nytt. Webbplatsen kollar helt enkelt vilken webbläsare som används och visar ett meddelande som rör just den. Undvik att klicka om det dyker upp sådana popup-meddelanden.

Det korrekta sättet att kontrollera uppdateringar i Chrome är att klickar på de tre punkterna (menyknappen) längst upp till höger och välja Hjälp, samt ”Om Google Chrome”.  Detta aktiverar en automatisk kontroll och uppdatering om det behövs.

Det går till på ett liknande sätt i Firefox, men där måste uppdateringen tillåtas manuellt. Edge och Internet Explorer uppdateras via Windows Update.

 

 

Föregående artikelAirthings radonmätare
Nästa artikelTest: Kingston DCP1000
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Anders har som vanligt helt rätt i det han skriver. För att komplettera kan sägas att det fungerar likadant på Mac – med tillägget att Safari där förstås uppdateras via App Store snarare än Windows Update. Detta kommer dock sannolikt att ändras senare i höst, när nya macOS 10.14 ”Mojave” släpps, med delvis nya funktioner för uppdatering av Apples egna program. Då blir förfarandet något annorlunda, men lika enkelt. Och vad gäller Chrome och Firefox torde ingen ändring ske från dagens standard.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här