Fråga

Jag satt och lekte med Diskhantering i Windows och råkade markera några partitioner som aktiva. Eftersom jag tänkte att det kanske var dumt ändrade jag tillbaka igen och fick sedan problem med att starta Windows, vilket så småningom slutade med att jag gjorde en ominstallation.

Innan dess hade jag provat att ändra partitionernas status i DOS-läge med hjälp av Diskpart, men fick aldrig igång datorn igen och drabbades av lite panik. För att inte råka ut för sådana problem igen undrar jag om det skadar partitionerna eller hårddisken på något sätt att göra vad jag gjorde?

Jag undrar också över min sista disk (G), som är GPT-formaterad. Jag vet inte varför den är det när alla andra är MBR och varför den har en stor oallokerad partition på 567 megabyte. Den partitionen skulle jag vilja radera för att använda, men det går inte.

Frans Berglund

Svar

Nej, du skadar inte hårddisken genom att göra partitioner aktiva eller inaktiva. Däremot har du säkerligen råkat inaktivera en partition som Windows behöver för att starta – det leder garanterat till problem. Du hade säkerligen kunnat få igång det hela igen om dina laborationer med Diskpart hade lett till att du aktiverade rätt partition.

Din G-disk är antagligen större än två terabyte. Partitioner större än så kan inte hanteras av MBR. Den tekniska förklaringen är ganska invecklad, men i praktiken märker du ingen större skillnad mellan MBR och GPT. En MBR-disk kan dock bara ha fyra primära partitioner, vilket kan kompletteras med utökade partitioner, medan en GPT-disk klarar nästan obegränsat antal primära partitioner.

Det finns inga oallokerade partitioner och alltså ingenting att radera. Snarare är det så att utrymmet redan är raderat – det är helt enkelt oanvänt och saknar partition. Du kan använda det till att skapa en ny partition eller utöka befintlig partition på disken till att inkludera även detta område.

Beroende på var det lediga utrymmet finns går det inte alltid att göra detta med Diskhantering. Enklare och bättre är att använda ett tredjepartsprogram som Minitool Partition Wizard Free (www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html) eller Easeus Partition Master Free (www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html).

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här