Den nya Surface Go ser ut ungefär som sina större föregångare, men har en skärm på tio tum och en betydligt svagare processor.

Microsoft har tagit fram en mindre och billigare variant av den populära Surface Pro-plattan, kallad Surface Go. Enheten har en tiotums skärm, integrerat stöd, Windows 10 och en formgivning liknande Surface Pro. Priset börjar på 4 900 kronor och den är tillgänglig för förbeställning redan nu, samt kommer ut i butikerna 28 augusti.

Hörnen är lite rundare jämfört med den senaste Surface Pro, men annars är det samma välkända magnesiumdesign.

Surface Go ser ut som en mindre version av Surface Pro. Den har en bildskärm med en upplösning på 1 800 x 1 200 bildpunkter, en framåtvänd kamera med ansiktsigenkänning och Microsofts Surface Connector-port för laddning och anslutning till en stationär dockningsstation, plus en USB-C 3.1-port. Hörnen är lite rundare jämfört med den senaste Surface Pro, men annars är det samma välkända magnesiumdesign.

Plattan väger drygt ett halvt kilo och har en tjocklek på 8,3 millimeter. Den är fläktlös och bestyckad med sjunde generationens Intel Pentium Gold Processor 4415Y, upp till 128 gigabyte lagringsutrymme, upp till åtta gigabyte minne och en batteritid på upp till nio timmar. Enheten är utrustad med Wi-Fi, men en LTE-version ska dyka upp senare.

Nytt tillbehör

Precis som till Surface Pro finns ett extra tillbehör i form av ett tangentbord som samtidigt fungerar som skärmskydd och Surface Pen kan också användas. Ytterligare ett tillbehör är den nya Surface Mobile Mouse, en, tvåknappars Bluetooth-mus med rullhjul, som passar både höger- och vänsterhänta.

Direkt ur lådan körs Windows 10 i S-läge, vilket innebär att Go bara har tillgång till Edge-webbläsaren och appar som finns tillgängliga i Microsoft Store. Liksom för andra enheter som levereras med S-läge kan ägarna byta till den fullständiga versionen av Windows 10 gratis om de vill.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här