Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Epson har fått fram en skrivare som erbjuder bra balans mellan låga utskriftskostnader och fotoutskrifter av hög kvalitet.

Det lilla företaget eller mer produktiva hemanvändare måste många gånger välja mellan låga utskriftskostnader och fotoutskrifter av högre kvalitet, framför allt när det kommer till multifunktionsenheter. Epson ET-7700 kombinerar dock teknik för stora utskriftsmängder till mycket låg utskriftskostnad med företagets belönade fotoutskriftsteknik. Detta ger en kompakt (425 x 359 x 161 millimeter) multifunktionsskrivare som klarar det mesta.

Påfyllbara tankar

En av aspekterna som har gjort att många användare har valt bort bläckstråleskrivare är de ofta höga kostnaderna för att byta bläckpatroner, vilket är ett hinder för stora utskriftsvolymer. Den höga kostnaden för patronerna skapade även en öppning för olika tredjepartstillverkare, med varierande kvalitet på produkterna. Detta fick Epson att utveckla det koncept som de kallar för Ecotank, som låter användaren skriva ut flera tusen sidor på en bläckladdning. Något som åstadkommits genom att de tidigare patronerna har ersatts av en sorts påfyllbara tankar.

Epson ET-7700 har den senaste generationen av denna lösning, där bläckbehållarna är placerade på framsidan och är enklare att använda än någonsin. Dessutom har påfyllnadssystemet förbättrats markant. Bland annat har de tagit fram en lösning för att säkra att rätt färg har fylls på i rätt behållare, och det är enklare att fylla på.

Skrivaren använder sig av fyra färgämnesbaserade bläck och ett pigmentbläck. Dessa är uppdelade på en cyan, en gul och en magenta i vad som kan ses som en normaltank. De kompletteras sedan av en dubbelt så stor tank med färgämnesbaserad svart färg och en normalstor tank med fotooptimerad svart färg. Tillsammans ska detta räcka till utskrift av 3 400 foton.

Hög prestanda

Epson ET-7700 använder sig av Epsons Micro Piezo-skrivarhuvud som arbetar med en variabel droppstorlek, vilken dock aldrig kan understiga 1,5 picoliter. Den maximala upplösningen är 5 760 x 1 440 dpi och vid ISO/IEC 24734 är utskriftshastigheten 13 sidor per minut vid svart samt 10 sidor per minut vid färg. Nu är detta mer av ett riktvärde, och i våra tester når skrivaren upp i nästan 34 sidor per minut för både färg och svart med vanligt papper och ett 10 x 15-foto tar knappa 18 sekunder.

Utskrifterna är i alla lägen riktigt bra med skarp text, bra gråskalebalans och levande färger som verkligen spänner över hela färgspektret. Det är först när vi jämför utskrifterna med de mer extrema flerfärgsskrivarna som vi ser en skillnad, då först och främst i olika skalor av svärta men även i tonövergångarna inom de röda och gröna färgerna. Men som sagt, detta uppmärksammas bara när de ligger sida vid sida. Det vi framför allt är imponerade av är kanterna. Enheten skriver helt utan marginaler och det finns inga som helst genomblödningar eller störningar i de yttre regionerna.

Skrivaren har dubbla pappersfack, ett för 20 fotopapper och ett för 100 ark, och klarar papper på upp till 300 gram per kvadratmeter. Du kan använda automatisk dubbelsidig utskrift och även skriva på optiska media.

Bildläsaren arbetar med en maximal upplösning på 1 200 x 2 400 dpi och har en jämn, fullt godkänd prestanda. Du kan hantera bildläsaren antingen från datorn, via ett mycket användarvänligt program, eller via själva enheten. Detsamma gäller kopiering, och det finns möjlighet till direktutskrifter. En minnekortläsare löser det sistnämnda. Processen är mycket enkel, och då kortläsaren har hög läshastighet kan vi snabbt bläddra igenom större bildsamlingar.

Du kan använda skrivaren via Wi-Fi, Wi-Fi Direkt, USB, Ethernet eller genom någon av flera möjliga molntjänster.

Epson ET-7700 behöver 16 watt vid kopiering men går snabbt ned i viloläge när arbetet är över, och då sjunker det till 1 watt. Sammantaget ger detta ett TEC-värde på 0,2 kilowattimmar per vecka, vilket är klart godkänt.

Det enda som vi, om vi ska vara lite petiga, störde oss på var att ljudnivån var aningen högre än väntat. Detta var inget som märktes under dagtid, men när man som undertecknad ofta arbetar på kvällarna när det i övrigt är tyst blev det mer påtagligt.

Epson har alltså tagit fram en riktigt imponerande maskin. Den har använts frekvent under testperioden och vi har inte noterat ett enda problem av något slag, vilket är ett mycket gott betyg. Den här multifunktionsenheten förtjänar verkligen utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Epson ET-7700
5 / 6 Betyg
För
Mycket prisvärda utskrifter, mycket hög kvalitet på både foton och text, extremt användarvänlig, smidigt program för utskrifter och inläsning.
Emot
Inget direkt.
Rekommenderas till
En enhet för dig som skriver ut i större mängd, framför allt bildmaterial, och även behöver bildläsare/kopiator.

Tillverkare: Epson, www.epson.com

Cirkapris: 5 590 kr inkl. moms, 4 472 kr exkl. moms

Mått: 425 x 359 x 161 mm

Droppstorlek: 1,5 pl

Antal färger: 5 st

Högsta utskriftsupplösning: 5 760 x 1 440 dpi

Utskriftshastighet vanligt papper: Ca 34 sid/min

Bildläsare: CIS, 1 200 x 2 400 dpi

Föregående artikelProgramtips: Browseraddonsview 1.1
Nästa artikelProgramtips: Osfclone 1.3.1000
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här