Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Transcend Jetdrive 820 är kanske den bästa uppgraderingen du kan ge din Mac. Den ger inte bara högre prestanda, utan även bättre batteritid.

Transcend Jetdrive 820 är en PCIE Gen3 x2-lagringsenhet som kan lyfta prestandan i din Mac på ett sätt vi inte trodde var möjligt.

Modellen finns i tre kapaciteter – 240, 480 och 960 gigabyte – och baseras på 3D Nand flash samt är kompatibel med diverse Macbook, Mac Mini och Mac Pro från 2013 till 2017 (exakt vilka modeller framgår på tillverkarens webbplats). Notera att det även säljs en variant som kallas Jetdrive 825, vilket är samma enhet men i ett chassi.

Transcend paketerade enheten tillsammans med skruvmejslar och en mycket bra guide för hur uppgraderingen ska gå till. Vi provade både att flytta befintliga data från vårt system till Jetdrive 820 och att installera ett rent system på disken, och i båda fallen blev resultatet imponerande. Den Macbook Pro vi använde har startat snabbt, men nu blev starten i det närmaste omedelbar. Program startade märkbart snabbare och vi märkte betydande skillnader när vi jobbade i Adobes program. Samma sak när vi redigerade en film och ett trettiotal bilder. Före uppgraderingen tog det 47,12 minuter respektive 29,46 minuter, efter tog det 38,08 minuter respektive 23,27 minuter.

När det gäller ren överföringsprestanda kom enheten upp i 947 megabyte per sekund i läsprestanda och 938 megabyte per sekund i skrivprestanda. Det är riktigt imponerande.

En annan intressant detalj är att vi efter diskbytet upplevde bättre batteritid. Det var visserligen ingen revolutionerande skillnad, men mätningarna visade på dryga sex procent bättre batteritid.

Programmet Jetdrive Toolbox medföljer och visar enhetens hälsa samt beräknad kvarvarande livstid. Det är användarvänligt, men vi hade vissa problem med att uppgradera firmware och fick starta om enheten fyra gånger innan det lyckades.

Det är bagateller i sammanhanget, och totalintrycket  var mycket imponerande. Därför får Transcend Jetdrive 820 utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Transcend Jetdrive 820
5 / 6 Betyg
För
Enkel installation, komplett paket med verktyg, bra program, markant bättre prestanda.
Emot
Kanske aningen högt pris per megabyte, lite strul med att uppgradera firmware.
Rekommenderas till
En suverän uppgradering för dem som har en Mac som stöds.

Tillverkare: Transcend, www.transcend-info.com

Cirkapris: 3 868 kr inkl. moms, 3 094 kr exkl. moms

Kapacitet: 480 GB

Garanti: 5 år

Högsta läs/skrivprestanda: 947/938 MB/s

Typ av flash: 3D TLC

 

Föregående artikelProgramtips: Smart Defrag 6.0.1.116
Nästa artikelXR700, Nighthawk-router avsedd för spel
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här