Fråga

Jag har fått ett ovanligt fel gällande behörighet i mitt Windows 10-system, version 1809. Eventuellt dök felet upp efter Windows funktionsuppdatering 2018-12-12. Det visade sig först när Advanced System Care skulle uppdateras, sedan fick jag samma fel vid andra uppdateringar, senast när en ny version av Evernote skulle installeras. Då fick jag följande felmeddelande:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ Currentversion \ Uninstall \ (f761359c-9ced-45ae-9a51-9d6605cd55c4) Kontrollera att du har behörighet till nyckeln eller kontakta support.

Jag letade efter denna nyckel i Windows-registret, men kunde inte hitta den. Nu är jag rädd att jag får liknande problem vid alla uppdateringar/installationer. Så jag måste lösa detta. Jag vill helst slippa återinstallera hela Windows.

Vad kan felet bero på?

Norbert Schüller

Svar

I registernyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ Currentversion \ Uninstall finns avinstallationsinformation sparad för alla program som är installerade i Windows, antingen i nycklar med långa krångliga beteckningar eller med namn efter programmet.

Denna information används om du väljer att avinstallera ett program i Inställningar, men också vid uppdateringar av dessa program. Uppenbarligen har rättigheterna i systemregistret ändrats av någon anledning.

En möjlighet att lösa problemet borde vara att återställa systemet med en systemåterställningspunkt som skapats innan felet uppstod.

Prova annars att kontrollera och eventuellt ändra rättigheter i systemregistret. Använd Registereditorn och leta dig fram till Uninstall-nyckeln. Högerklicka på den och välj Behörigheter. Klicka på Avancerat. Kontrollera att ditt användarnamn har ”Fullständig behörighet” och att det gäller för ”Den här nyckeln och undernycklar”.

Om du saknar rättighet, klicka på ”Lägg till” och sedan på ”Välj ett huvudkonto”. Klicka på Avancerat och sedan på ”Sök nu”. Markera en användare och klicka på OK. Klicka på OK igen. Bocka för ”Fullständig behörighet” och klicka på OK. Stäng med OK två gånger och avsluta Registereditorn.

Om detta inte hjälper, gör samma sak med nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ Currentversion \ SharedDLLs.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här