Fråga

Varför blinkar bredbands- och internetknapparna på min router oavbrutet, även när jag inte laddar upp eller hämtar något eller använder internet över huvud taget? Är det någon som tagit sig in i min dator? Windows Defender är aktivt.

Göran Larsson

Svar

Det behöver inte betyda någonting alls att det blinkar. Många bredbandsboxar beter sig på det sättet. Det kan också handla om exempelvis normal Windows 10-bakgrundstrafik eller ett bittorrentprogram som är igång.

Windows 10 har många program och tjänster som körs i bakgrunden och ringer hem” oavbrutet. Via ”Inställningar > Sekretess > Aktivitetshistorik > Hantera mitt Microsoft-kontos aktivitetsdata” kan du logga in och se exakt vilka data du skickar till Microsoft när du använder Windows.

Har du en bittorrentklient igång är det en självklar förklaring, eftersom det genererar mycket trafik, men det låter ju inte så när du skriver att du inte laddar ned någonting.

Det kan ju också, som du föreslår, vara någon elak kod som tagit sig in i din dator. Sådant förekommer i många former. Vissa skadar dina filer och Windows, andra skickar över dina dokument och bilder tillbaka till angriparen. Ibland tillåts fjärrkontroll av din dator och i en del fall använs ditt internet för att skicka ut skräppost eller attackera andra.

Allt detta förbrukar förstås internettrafik. Men Windows Defender är effektivt numera, så det låter osannolikt. Gör en sökning för säkerhets skull. Du kan också ladda ned ett program som Netmeter Evo (www.metal-machine.de/readerror) för att kolla din nätverkstrafik. Förmodligen kommer du fram till att den inte är så våldsam i själva verket.

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här