Tre svenska industrijättar samarbetar nu runt arbetet med fjärrstyrda maskiner och autonoma lösningar. Telia, Ericsson och Volvo Construction Equipment arbetar tillsammans för att bygga automatiserade och fjärrstyrda maskiner och system där företagen tillsammans ska fjärrstyra hjullastare från Volvo CE via 5G-nätet som tillhandahålls av Telia som operatör och Ericsson som leverantör av nätverksutrustningen.

Öppnar dörren för nya möjligheter

Ericsson menar att med de korta svarstider som 5G-nätet medger så är det möjligt att fjärrstyra tunga maskiner i realtid med bibehållen säkerhet.

– Detta öppnar dörren för nya möjligheter som ökad effektivitet, reducerad kostnad eller minimera risker i farliga miljöer. 5G hjälper oss att skapa ett säkrare, effektivare och hållbart samhälle. Tillsammans med Telia och Volvo CE gör vi nu detta till verklighet hos Volvo CE i Eskilstuna. 5G-tekniken är redo för världen, säger Magnus Frodigh, forskningschef Ericsson.

Testerna av tekniken sker i Eskilstuna. När tekniken i dessa lösningar når marknaden är ännu inte klart.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här